Slovenci su svoje ljude s korona kruzera poslali kući: Mi nešto glumimo pa smo svog čovjeka strpali u bolnicu

Slovenci su svoje ljude s korona kruzera poslali kući: Mi nešto glumimo pa smo svog čovjeka strpali u bolnicu

U Zagreb je u subotu ujutro stigao Hrvat s kruzera Diamond Princess i iz preventivnih razloga smješten u jučer osnovanu karantenu u Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«, nema simptome zaraze koronavirusom i osjeća se dobro.

Hrvatski državljanin, koji je boravio na kruzeru Diamond Princess u Japanu, stigao je rano jutros, preko Njemačke i Slovenije, specijalnim sanitetskim prijevozom i u pratnji medicinskog osoblja, u Zagreb i preventivno smješten u karantenu u Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević«, koja je osnovana jučerašnjom odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Hrvatski građanin, prema izjavama liječnika koji brinu o njegovom zdravstvenom stanju, nema nikakve simptome zaraze i osjeća se dobro. U karanteni će, bez obzira na vrijeme provedeno u izolaciji na kruzeru, ostati najmanje narednih 14 dana iz preventivnih razloga kako bi se otklonio bilo kakav rizik, s obzirom na to da dolazi s broda na kojem je epidemiološka situacija visokorizična, dodaje se u priopćenju, javlja Novi list.

Sllovenci su  postupili potpuno dugčije. Četvero Slovenaca s kruzera Diamond Princess, koji su se u četvrtak i subotu vratili, karantenu će provesti u svojim domovima jer zdravstveni stručnjaci to smatraju dovoljnom mjerom zaštite.

Oni su odmah nakon dolaska testirani na novi koronavirus, a analiza je pokazala negativan rezultat, prenose u subotu slovenski mediji.

Njihovo stanje pratit će epidemiolozi a tijekom karantene neće smjeti ni s kim kontaktirati nego će im se potrepštine ostavljati pred vratima.

Epidemiolozi ocjenjuju da je karantena kod kuće u njihovom slučaju dovoljna mjera, što bi se promijenilo u slučaju da nova testiranja pokažu prisutnost koronavirusa.

Dvoje Slovenaca s kruzera za koje su testovi pokazali da su inficirani novim koronavirusom i dalje se nalaze u bolničkoj karanteni u Japanu, trenutno se dobro osjećaju i u svakodnevnom su kontaktu sa infektolozima u domovini, prenijeli su mediji.

Foto: Danijel Kasap/Hina

Facebook Comments