GRMI I SIJEVA U CRNOJ GORI: Albanac će biti najmoćniji političar. Kontrolirat će vojsku, policiju, tajne službe…

GRMI I SIJEVA U CRNOJ GORI: Albanac će biti najmoćniji političar. Kontrolirat će vojsku, policiju, tajne službe…

Tijekom jučerašnjeg sastanka crnogorske opozicije u manastiru Ostrog došlo je do prepirke između jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.
Kako je podgoričkim “Vijestima” rekao jedan od sudionika sastanka, nakon što je Amfilohije indirektno kazao da smatra da lideri Demokratskog fronta ne trebaju  biti dio  nove Vlade Crne Gore, Knežević je povisio ton i kritizirao Amfilohije “zbog podrške koju je davao Milu Đukanoviću”.

U jednom trenutku je, tvrde “Vijesti” ton podigao i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije koji je zatražio da se Knežević ne ponaša tako. Nedugo nakon toga Knežević je napustio sastanak, a iz DF-a je neslužbeno  rečeno da je Knežević tako reagirao zato što je, navodno, Amfilohije oštro kritizirao patrijarha SPC Irineja, javlja beogradski Blic

Daleko od toga da je to bio jedini kamen spoticanja tijekom jučerašnjih pregovora predstavnika crnogorske opozicije u Ostrogu. Liderima DF očigledno smetaju tri ključne stvari:

1) pomirljivost i dobar odnos između Krivokapića i Dritana Abazovića,

2) zahtjevi da Abazović ili ljudi koje njegova kolacija predloži preuzmu sve ključne pozicije u represivnom  aparatu: vojsku, policiju, državnu i vojnu sigurnost…

3) indirektni zahtjevi da najviđeniji lideri DF ne sudjeluju u novoj Vladi Crne Gore.

Na kraju se dogodilo da su lideri Demokratskog fronta izjavili da nositelj liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić više nema jedinstvenu podršku te koalicije i da ga ne mogu podržati za mandatara dok ne preispitaju povjerenje prema njemu na stranačkim organima. Kako je “Vijestima” rečeno, da Krivokapić bude mandatar je prethodno na sastanku predložio upravo lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović.

Sastanku su prisustvovali Krivokapić, Abazović, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, lider Nove srpske demokracije Andrija Mandić, lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, funkcioneri Demokrata Boris Bogdanović i Momo Koprivica i funkcioner URA Zoran Mikić.

Na sastanku su pokušali približiti stavove oko formiranja nove vlasti uoči konstitutivne sjednice Skupštine Crne Gore.

Kako izvori “Vijesti” navode, pokušano je da se dogovore predsjednik Skupštine i mandatar. Mjesto šefa parlamenta bi trebalo pripasti Demokratima.

Demokratski front je predložio da se izglasa šef parlamenta iz redova Demokrata i da 41 zastupnik nove većine to potpiše. Iz “Crno na bijelo” su to odbili i odgovorili da im je to prihvatljivo samo ako isto dogovore i kad je u pitanju mandatar.

Abazović je predložio da Krivokapić bude mandatar i da on održi sastanke sa svim strankama i sastavlja vladu. Kada se većini sudionika činilo da je sve dogovoreno, jedan od lidera DF je rekao da Krivokapić nema jedinstvenu podršku i da mora proći preispitivanje povjerenja u koaliciji.

Facebook Comments