I ministrica Divjak je odgovorna za ovaj štrajk: Hoće li je Plenković smijeniti ili će sama podnijeti ostavku?

I ministrica Divjak je odgovorna za ovaj štrajk:  Hoće li je Plenković smijeniti ili će sama podnijeti ostavku?

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, na ulasku u Vladu, na sjednicu, komentirala je štrajk u školama te pregovore sindikata s Vladom.

“Što se tiče ponude 6+2, ona je poboljšana. Nisam zadovoljna, ali to je najbolje što smo u ovom trenutku mogli napraviti. Ja se stvarno trudim, dajem sve od sebe da se status učitelja poboljša. Sigurna sam da učitelji zaslužuju više”, rekla je ministrica Divjak, dodavši da se ona nalazi u nezavidnoj situaciji.

“U ovom trenutku moja pozicija sigurno nije zavidna, ali moramo svi znati što je najvažnije. Ako izgubimo iz fokusa da su djeca ta koja su najvažnija, onda smo svi gubitnici. Ne želim da imamo situaciju da maturanti ne mogu na maturu, da se po društvenim mrežama ugrožava učitelje, ali i da se ugrožava obrazovna reforma”, rekla je Divjak.

Upitana je li činjenica da štrajk traje već 25 dana dovoljna da ona podnese ostavku, Divjak je rekla da ne zna što bi to donijelo. “Što mislite da će se time riješiti? Hoće li oni koji trebaju napredovati bolje napredovati? Hoće li se riješiti obnova škola? Hoće li reforma biti uspješnija?”, upitala je ministrica.

“Učenici nam moraju biti najvažniji, nisam ja posebno zadovoljna s ovom ponudom, ali ona je najbolja što može biti. Ova ponuda je takva da ima elemente za povećanje plaća, dani su osigurači kako će se osigurati plus dva, uključuje sve u osnovnim i srednjim školama i potplaćene u odgoju i obrazovanju, garantira se i plaćanje štrajka i ono što je važno, ono što se stalno ispušta iz vida, uredba će se mijenjati, a uredba je ono gdje su koeficijenti složenosti poslova”, rekla je Divjak.

Novinari su ministricu obrazovanja upitali misli li da treba prekinuti štrajk. “Ako nemamo učenike u fokusu i ne razmišljamo o posljedicama, onda smo svi gubitnici, jer dugo je bila situacija gdje su dva prava, pravo na štrajk i pravo na obrazovanje, bila takva da smo ih pokušali držati kao dva ravnoporavna prava, ali ja mislim da je sad došlo vrijeme da učenicima damo prednost”, rekla je Divjak.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina