Milanović: Plenković je imao sluđeni ispad u Bruxellesu, to je najluđi napad u hrvatskoj politici

Milanović: Plenković je imao sluđeni ispad u Bruxellesu, to je najluđi napad u hrvatskoj politici

Predsjednik države Zoran Milanović dao je intervju ekskluzivno za Večernji TV. Komentirao je najnovija prepucavanja na relaciji Pantovčak – Banski dvori te je odgovorio hoće li se ovog tjedna održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prvo pitanje odnosilo se na pitanje održavanja Vijeća za nacionalnu sigurnost. Hoće li se ona održati ovaj tjedan?

“Neću vam krenuti odgovarati na takav način, mislim da ćemo se morati vraćati i svaki put ću se vraćati na početak kako bi ljudima što jasnije ponovio što se događalo i kako bi vidjeli gdje je istina, što kaže zakon i vjerujem da će, ukoliko se toga budemo držali, biti sve puno jasnije”, rekao je predsjednik. Dodao je kako “smo od devetog mjeseca imali svašta”.

“Imali smo situaciju sa privođenjem jednog većeg broja ljudi, viđenijih ljudi, poznatijih ljudi… saznali smo da premijer nema pojma o istragama najveće magnitude koje se vode, što naravno ne vjeruje nitko. Ne znaš je li gore to da on to ne zna ili govori neistinu da ne zna. Ništa nije poduzeto godinu dana i tako je počelo. Onda se dogodio napad na zgradu Vlade, na policajce. Podredno, moguće da je i predsjednik Vlade bio nekakva meta”, rekao je i dodao da iz onog što znamo je to da je “napadač jedna očajna, sluđena mlada osoba za koju se  možda i nije moglo zaključiti da bi bila sklona napraviti takvu stvar”.
“Po internetu je pretraživao svašta, pa i Pantovčak. Odlučio se za Vladu jer, sada ja mogu spekulirati kao i što svi spekuliramo, zato što je tamo najlakši pristup. Upozoravao sam nekoliko puta da se osiguranje pojača”, dodao je.

Kada se taj grozni čin dogodio nazvao sam predsjednika Vlade i izrazio podršku – rekao je Milanović i dodao da je Plenković rekao da on tu podršku nije doživio tako. – Dogovorili smo se da nećemo inzistirati na vijeću za nacionalnu sigurnost – rekao je Plenković i dodao: ‘Međutim, čovjek je otišao dan kasnije u Bruxelles i u jednom sluđenom ispadu me optužio da zbog nekakve izjave iz 2016. godine ja snosim odgovornost. To je najluđi napad koji ja pamtim u hrvatskoj politici u zadnjih 20 godina – rekao je Milanović.

Kazao je i kako je nakon toga smatrao da je ‘vrijeme za Vijeće za nacionalnu sigurnost kao krovno tjelo’. – Predsjednik Vlade je to na jedan bezobrazan način odbio. Onda je sazvao, protivno zakonu, koordinaciju sustava domovinske sigurnosti koja služi isključivo kao provedbena ruka Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sam je rekao da je došlo do radikalizacije u Hrvatskoj. To je jedna konzilijarna dijagnoza koju ne može postaviti nitko sam. Spustio je to na jedno niže tijelo kojem nije predsjedavajući, već je tom tijelu nadređeno Vijeće za nacionalnu sigurnost u kojem sam, ako ćemo formalno gledati, ja predsjedavajući. To tijelo je donijelo nekakav zaključak, koje je poslalo natrag Vladi, dakle sve mimo procedure i mimo zakona – izjavio je Milanović i dodao da je na tom tijelu ‘iz kolegijalnosti bio prisutan’ i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Rekao je i kako mu te zaključke nisu dostavili osobno, a što su trebali po zakonu.

Milanović je rekao kako premijer najavljuje preko medija pozive te da on ‘nije dobio ništa’. Rekao je da on ‘vrlo smišljeno i u skladu sa zakonom’ postupa cijelo vrijeme. Na pitanje hoće li on reći to da Plenković želi mimo njega uređivati pitanja od nacionalne sigurnosti, odgovorio je: ‘”Apsolutno. Zar to nije očito.  Ali to ne može tako, ja sam tu da branim demokraciju”. Kazao je i da je apsolutno važno da se održi ta sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost te da je on dao sve od sebe da se ona održi. Govoreći o ‘sukobima’ Pantovčaka i Banskih dvora rekao je kako je ovo što on radi ‘nužna obrana’ i da je to ‘daleko od prekoračenja’.

Vlada obmanjuje javnost, premijer nam nije poslao dopis. “Što se tiče prepucavanja, nikakav dopis Andreja Plenkovića meni, po uzoru na ono kako sam se ja obratio njemu, formalno nije došao. Sljedeće preko kotlovnice neka pošalje dopis ovdje i kantu ugljena”, rekao je predsjednik. Kazao je da je to sve posljedica “divljačke uvrede, na koju svaka osoba koja ima mrvicu dostojanstva, mora reagirati”.

Govoreći o koronavirusu i stanju u zdravstvu rekao je da je “stanje teško” te da će biti “još jedan val”. “Ovo nije gotovo, ove stvari dolaze u dva do tri vala. Nismo pobijedili koronu kao što se hvastao predsjednik Vlade ljetos. Ona se vratila, tu je i s tim se ne živi normalno. Mi smo u izvanrednom stanju u kojem se donose izvanredne, neuobičajene mjere i za to je potrebna viša razina koordinacije i suglasnosti nacije, države i državnog aparata i Sabora. Je l’ sad jasno što sam govorio”, rekao je Milanović. Na pitanje bi li podržao strože mjere, predsjednik je odgovorio – “Policijski sat nikako. To je neodgovorno lupetanje”.

“Treba biti svjestan da postoji granica učinkovitosti takvih mjera. One djeluju. Samo je pitanje štete”, rekao je. ” Vidimo koga treba štiti. Dakle, štitite starije, ljude koji su zdravstveno slabiji. Problem je u tome što će obolijevanje od drugih bolesti, a neke su puno opakije od korone naprosto pasti u drugi plan” – kazao je predsjednik i spomenuo primjer njegove poznanice koja ima karcinom dojke i kojoj se za pregled “itko nije javio ni na koji način”.

“Ja sam svjestan da su ljudi zaluđeni. Rekao sam, one koji rade treba platiti duplo. One koji rade, to nisu svi. To je za Hrvatsku potpuno ostvarivo. To nije veliki broj ljudi. Time si već napravio puno i na kraju dao do znanja da ih cijeniš”, rekao je.

 

Foto: lana Slivar Dominić/Hina