Milanović se požalio novinarki: Izložen sam svaki dan provokacijama i prljavim trikovima

Milanović se požalio novinarki: Izložen sam svaki dan provokacijama i prljavim trikovima

Predsjednik Zoran Milanović gostovao je u Intervjuu tjedna u Točki na tjedan.

Upitan o dosadašnjem mandatu, Milanović je rekao da nitko nije očekivao ovakvo stanje. “Ovo nije viđeno, ovo je prvi put da ovako nešto gledamo. Položio sam prisegu 18. veljače, već 25. veljače me zove premijer da je prvi slučaj otkriven, tako da je to ulazak u duboko more odmah na početku”, rekao je Milanović

“Život nije stao, samo se na neki čudan način izvitoperio”, dodao je Milanović, kazavši da se situacija pretvorila u izvanredno stanje, a nije se uskladila s Ustavom.

“Otpočetka govorim da je ovo situacija koja se pretvorila u izvanredno stanje, živimo u njemu, a nismo to uskladili s Ustavom. Kad bi se to učinilo, ne vidim ulogu predsjednika, nego Vlade i Sabora. Više od toga ne mogu govoriti, jer ću postati nasilan”, kazao je predsjednik.

Najvažnijim u dosadašnjem mandatu ističe upravo način na koji se dosad ponašao, a to je da upozorava građane, kazao je Milanović.

Komentirao je i poruku u kojoj je poslao “pusu hejterima”. “Ovo je naprosto bila reakcija. Zar je to neočekivano? Ja sam na taj način razgovarao i općio od prvog dana. Izloženi ste svaki dan provokacijama i prljavim trikovima i ja se u svemu tome solidno kontroliram. Ja nisam došao kao neznanac, nisam izabran na dužnost predsjednika Republike, a da ljudi nisu znali jako dobro s kim imaju posla. I to je to. Zasad su to samo sitne protokolarne stvari, ništa više”, rekao je Milanović, dodavši da je s Vladom korektno funkcionirao i branio, pokušavao obrazložiti i racionalizirati njihove poteze te da ima razumijevanja za njih.

O europskom novcu

O europskom novcu koji će Hrvatska dobiti, rekao je da postoje tri kategorije država, velike s puno novca, male s puno novca i velike države bez novca. “Ako u jednu od tih triju skupina, a skupine određujemo kao nešto što je organski interesno, prepoznajemo Hrvatsku, recite mi, ja ne prepoznajem. Moramo igrati inteligentno i lukavo. Nitko od nas sam nema šanse, ako se s nekim ne udruži i ako nema saveznika. Znamo koje to države mogu biti, a to sigurno nije Njemačka”, rekao je Milanović.

O izborima i nedolasku u Sabor

Predsjednik je komentirao i izborni rezultat. Kazao je da su ankete toliko pogriješile, da se postavlja pitanje imaju li uopće smisla. “Moja uloga je da ukazujem na neke stvari za koje smatram da se mogu popraviti. Živimo u izvanrednom stanju. Naša sloboda je u pitanju”, rekao je Milanović.

Izbore je, kaže, raspisao u dogovoru s premijerom Andrejem Plenkovićem. O svom nedolasku na konstituirajuću sjednicu Sabora, odgovorio je protupitanjem: “Zašto me, recimo, nisu pozvali na prvu sjednicu Vlade?” Istaknuo je da je Vlada tijelo s kojim će on surađivati puno više nego sa Saborom.

“Mi nemamo tradiciju, mi tradiciju stvaramo. U tim promjenama neću biti ničiji epigon”, rekao je Milanović.

“Što ima premijer sa Saborom? Nema ništa”, rekao je Milanović.

I svoju je inauguraciju maksimalno ogolio, rekao je. “Htio sam napraviti nešto što nije Carmina Burana, nego neka klapska atmosfera kakva je bila dolje. Ja ne želim tu vrstu pompe. Možemo slaviti pobjede, ali ovo je naprosto redovna proslava. Što bih trebao, doći u zlatnoj kočiji kao engleska kraljica? Mi nismo takva vrsta države”, rekao je Milanović.

Foto: Screenshot/N1