Stranka Možemo je nezadovoljna pa traži ispravak: HRT nas je zakinuo za dva mandata

Stranka Možemo je nezadovoljna pa traži ispravak: HRT nas je zakinuo za dva mandata

Iz platforme Možemo poslali su otvoreno pismo HRT-u sa zahtjevom za isprikom i ispravkom.

Naime, u jučerašnjoj ‘Temi dana’ na HRT-u, u kojoj su komentirani cjeloviti rezultati HRejtinga uoči izbora, objavljena je grafika u kojoj su iz prikaza podjele 140 mandata izbačena 2 mandata koalicije okupljene oko platforme Možemo!, navode iz te platforme.

“U emisiji ‘Tema dana’, emitiranoj u subotu, 27.6.2020. u kojoj je voditelj Petar Vlahov s analitičarima komentirao cjelovite rezultate HRejtinga uoči parlamentarnih izbora 2020. objavljena je grafika u kojoj su iz prikaza podjele 140 mandata izbačena 2 mandata koalicije okupljene oko platforme Možemo!

ukladno čl. 7 st. 1. Zakona o HRT-u, HRT je dužna trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informirati javnost o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa. Također, Izborni etički kodeks o izborima zastupnika u Hrvatski sabor kaže da birači imaju pravo dobivati u svim sredstvima javnog priopćavanja objektivne informacije o strankama i kandidatima, a stranke i kandidati trebaju imati pravo na jednake uvjete predizbornog nadmetanja.

S obzirom da je gore spomenutim grafičkim prikazom očigledno došlo do kršenja Zakona i Etičkog kodeksa, ovim putem zahtijevamo javnu ispriku i točni prikaz grafike u Temi dana koja će biti emitirana danas, 28.6.2020.”, navodi se u otvorenom pismo kojega potpisuje Sandra Benčić u ime platforme.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina