Ničim izazvan: Zašto se Zoran Šprajc okomio na predsjednicu Kolindu?

Ničim izazvan: Zašto se Zoran Šprajc okomio na predsjednicu Kolindu?

Anka Bilić Keserović, urednica i reporterka na N1 i urednik RTL Direkta, Zoran Šprajc, gostovali su u Točki na tjedan.

Komentirali su ponašanje predsjedničkih kandidata nakon izjave Milorada Pupovca, da je Hrvatska postala faktor nestabilnosti u regiji.

Miroslav Škoro je izjavio da bi trebalo zabraniti SDSS. “To je u svrhu predsjedničke kampanje, znamo da se i on i aktualna predsjednica bore za nedesni korpus. Mislim da je isključivo riječ o tome. Škoro govori ono što možda predsjednica misli, ali ne izgovara tako glasno”, rekla je Bilić Keserović.

Šprajc se ne slaže. “Mislim da je to suprotno svrhi njegove kampanje, krenuo je s desna prema centru, i onda se ovom izjavom sam sebi sapleo o noge. Ova izjava po meni je greška, jer on se sada svrstao i mi sada znamo da je on kandidat desno. Kolinda Grabar Kitarović da se ne sapliće o svoje noge sad bi imala otvoreni put, ali mislim da je ovo mrtva trka u saplitanju”, rekao je Šprajc.

“Desnica bi mogla presuditi drugi krug, jer onaj tko bude imao više glasova desnice ići će u drugi krug”, rekla je Bilić Keserović.

Gosti u studiju Nataše Božić komentirali su zašto predsjednica odugovlači s kandidaturom.

“Ona je tu u jednoj prednosti zato što je predsjednica, ne treba žuriti, ali tajming je jako važan i svako kašnjenje izaziva određene sumnje. Po meni, čini se da u HDZ-u još nisu sigurni tko će biti u tom stožeru i ništa nije sigurno u tom smislu da se s time može izaći pred medije”, rekla je Bilić Keserović.

“Mi ne znamo uopće je li ona objavila kandidaturu ili nije”, rekao je Šprajc, dodavši da smatra da će onaj kandidat koji uspije izvući protestne birače vjerojatno uspjeti dobiti izbore.

Što se tiče Mislava Kolakušića, Šprajc mu daje šanse. Upitani može li se postići ozbiljan rezultat kampanjom na Facebooku, kakvu je vodio Kolakušić, Bilić Keserović rekla je da vidimo da može, jer je Kolakušić na taj način uspio ući u Europski parlament.

“Veliki dio ljudi je zasićen postojećim političkim strankama. Svi su u nekom trenutku participirali u vlasti i nisu lišeni odgovornosti za stanje u kojem jesmo”, rekla je.

“Ako Kolakušić uđe u drugi krug, može pobijediti. Tu onda rastu šanse i svašta se događa”, rekao je Šprajc.

Za Zorana Milanovića Šprajc smatra da već jest u drugom krugu. “Relativno dobro vodi kampanju, jer je fokus sada na desnici, tu se predsjednica i Škoro natječu, a on tu prolazi. Čini mi se da dobro koristi tu gužvu na desnici, fokus nije na njemu i njegovim problemima i greškama koje je radio dok je bio na premijerskoj funkciji”, rekao je Šprajc.

Bilić Keserović smatra da se aktualna predsjednica treba fokusirati i na Milanovića i na Škoru. “Postoji ta povijest između predsjednice i Milanovića, ali vidimo da se kampanja vodi i u HDZ-u i da premijer pojačano napada SDP, ne samo zato što to inače čini, nego se situacija zagrijala”, rekla je Bilić Keserović.

Šprajc je drugog mišljenja. “Mislim da se predsjednica treba fokusirati na sebe i dovesti u red svoj izričaj i nije primjereno da se s te pozicije upušta u politikantske rasprave. Sigurno ima dosta njih koji drže figu u džepu za Kolindu, a za Škoru stisnute palčeve, ali ima ona još dovoljno vremena da se dovede u red”, rekao je Šprajc.

Foto:N1