Ubojica za volanom: Kada je usmrtio dvije žene obijesni Kamenički vozio je Mercedes 195 kilometara na sat

Ubojica za volanom: Kada je usmrtio dvije žene obijesni Kamenički vozio je Mercedes 195 kilometara na sat

Godinu i pol nakon stravične prometne nesreće u Ilici kada je 20-godišnji Marin Kamenički obijesnom vožnjom usmrtio dvije osobe, a tri ozlijedio, napokon je završeno prometno vještačenje i optužnica samo što nije podignuta.

Bila je to jedna od strašnijih nesreća posljednjih godina. Marin Kamenički (20) te je večeri, utvrdilo se vještačenjem, doletio s nevjerojatnih 195 kilometara na sat, prešao na suprotni trak i izazvao sudar još tri automobila. Laura Stelio (23) i Nadica Hoflinger (64) smrtno su stradale.

“Ako je to točno, onda bi to ustvari potvrdilo procjenu tužitelja da se radi o djelu s neizravnom namjerom, a ne iz nehaja”, smatra Rafel Krešić, odvjetnik oštećene.

Vještačenje se radilo na prometnom fakultetu. Najveći misterij bila je, navodno, takozvana crna kutija koja očitava razne podatke iz automobila nekoliko sekundi prije nesreće, koju prvo nitko nije mogao otvoriti, pa je sve ovisilo o njemačkom proizvođaču. Upravo takva crna kutija pomaže sudskim vještacima u razrješenju misterioznih nesreća gdje nema puno tragova. Cijena iščitavanja tih podataka, kaže sudski vještak za promet Goran Husinec, kreće se inače oko 10.000 eura, javlja RTL.

“Ona bilježi rad motora i rad mjenjača, vidimo pod kojim okretajima je motor radio, vidimo u kojoj brzini je bilo vozilo. I vidimo sve ostale parametre, znači položaj gasa i tako dalje. Znači, pomoću tih parametra, lako izračunavamo ostale brzine”, kazao je Husinec.

Zbog ove nesreće Marin Kamenički bio je malo više od mjesec dana u istražnom zatvoru. U godini i pol dana, koliko već traje istraga, istraživalo se mnogo toga. Između ostaloga, i je li na ovu obijesnu vožnju bilo nekoliko drugih faktora. Spominjalo se čak i da se tu noć odigravala utrka.

“Istraga je išla jednim dijelom i u smjeru tih navoda o utrkivanju, nije u konačnici utvrđeno da se to dogodilo, ali da, istraživalo se”, dodatno pojašnjava Krešić.

Bijesna jurilica koju je Kamenički vozio ide 250 na sat. A cijena mu je navodno viša od 800.000 kuna.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina