Penava o političkoj trgovini oko popisa stanovništva. Gdje je “nestalo” 180 vukovarske djece

Penava o političkoj trgovini oko popisa stanovništva. Gdje je “nestalo” 180 vukovarske djece

Samo u Hrvatskoj svjedočili smo kroz sve dosadašnje popise stanovništva, a po prošlotjednom dogovoru tako će biti i s onim iz 2021. godine, da je popis stanovništva politička kategorija, a sudeći po koalicijskom dogovoru i kategorija manjinskih prava“, rekao je Penava na konferenciji za novinare na temu Zakona o popisu stanovništa kojeg je prošlog tjedna usvojio Sabor.

Glasovanje o tom zakonu ‘zapelo’ je već tjedan dana prije njegova usvajanja jer su manjinski zastupnici srušili kvorum uoči glasovanju s obzirom da nisu prihvaćeni amandmani njihova kluba da se u popisu građanima omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika te da se poštuje manjinska kvota među popisivačima.

Penava je citirao saborskog zastupnika češke i slovačke nacionalne manjine Vladimira Bileka koji je u Saboru rekao da „…dogovor predstavnika nacionalnih manjina i ostalih partnera u koaliciji će se provesti kroz obavezne upute Državnom zavodu za statistiku“, javlja Tportal.

Vukovarski se gradonačelnik upitao tko je taj tko daje upute i tko će reći Državnom zavodu za statistiku koga treba popisati, na koji način, a koga ne te ocijenio da je riječ o izravnom miješanju politike u struku.

Smatra da zahtjev predstavnika nacionalnih manjina predstavlja iskaz nepovjerenja u državni sustav kojega su dio, „…a ako je tome tako, i ako na svoju sramotu ne vjerujemo vlastitim institucijama da nisu sposobne obaviti popis stanovništva, onda smo to trebali prepustiti strancima“.

„Popuštanje političkim pritiscima i dogovorima daje naslutiti da mjerodavni nisu na visini zadatka jer potkopavaju struku i njenu profesionalnost, a na taj način i državu te u pogledu utvrđivanja stvarnog broja stanovništva nastavljaju kontinuitet politike kaosa na štetu svih naših građana“, rekao je Penava.

Kako se temeljem popisa ostvaruje čitav niz prava, Penava je pozvao da se u cijeli proces uključi DORH, Ustavni sud i SOA jer ih se to tiče i jer ih se cijelo desetljeće, kako je rekao, u Vukovaru suočava s dokazima poput dostavljenih „…imena više stotina osoba s lažnim prebivalištem i adresama na kojima žive u Srbiji i BiH, s lažnim adresama i fiktivnim kućnim brojevima u Vukovaru“.

Istaknuo je primjer Ratarske ulice u Vukovaru u kojoj je zadnji kućni broj 50, a na broju 84 ima prijavljenih stanovnika Vukovara. Podsjetio je na 2016. godinu kada je po podacima Ureda države uprave trebalo u Vukovaru u prvi razred osnovne škole upisati 420 djece, a upisano je 240 te istaknuo da je „nedostajalo 180 djece“.

Foto: Hina