Plenković napao Vidović Krišto i Ivana Penavu: Optužio je i neke medije da šire mržnju

Plenković napao Vidović Krišto i Ivana Penavu: Optužio je i neke medije da šire mržnju

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković komentirao je  aktuaalnu poltičku situaciji na  konferenciji za medije.

– Želio sam da još malo detaljnije objasnimo što se dogodilo prije dva dana. Nastavno na ono što sam rekao na početku sjednice Vlade. Važno je za javnost znati da je bilo pucanja na tri službenika, srećom, ranjen je samo jedan policijski službenik. On je dobro, snažan je, mlad je, oporavlja se. Prognoze prema ovome što smo sinoć čuli je da će oporavak dobro ići – kazao je premijer u početku. – Nije on naišao ovdje usput u vrijeme kad počinje radno vrijeme Vlade, iz Kutine, s automatskim oružjem iz kojeg je ispalio rafale. Ovo je ozbiljna situacija. Ovo je moment koji je prešao granicu – kazao je govoreći o počinitelju.

Plenković je otvoreno  napao  zastupnicu  Domovinskog pokreta Karolinu Vidović Krišto i gradonačelnika Vukovara Ivanu Penavu ističući da su  neprihvatljivi njihovi  komentari nakon  napada na policajca ispred Banskih dvora.   Kritizirao je i urednike nekih emisija za koje je rekao da potiču  mržnju prema Srbima.

Da je bio neki drugi dan, svi ste mogli biti ispred vrata. Srećom, to se nije dogodilo. Sreća u nesreći je da je ovo bio gotovo amaterski pokušaj akta s elementima terorističkog čina. No, uvjeren sam da će policija, DORH i SOA, da mlad čovjek dođe u poziciju da odluči napraviti nešto ovako. Moramo se pitati kako je došlo do ovakve radikalizacije. Ovo je ponašanje koje je sigurno uvjetovano informacijama kojima je bio izložen, nekome tko je na njega utjecao, izvorima iz kojih se napajao da učini ovako nešto. Vidjet ćemo tko je za to odgovoran. Moramo se zapitati tko su akteri, pa i u političkom životu, koji podupiru nesnošljivost, poput Penave i Vidović Krišto, koji su dali neprihvatljive izjave – kazao je premijer.

Apelirao je na sve da podignemo razinu poštovanja i uvažavanja kako bi se stvorila kultura u javnosti koja neće dovesti to sličnih činova.  – Onaj tko nema dovoljno iskustva, dolazi u poziciju da radi ovakve zločine kakav smo vidjeli u ponedjeljak. Ja taj čin osuđujem i osobno, i kao premijer – kazao je dodajući da se ovim problemom moramo pozabaviti ozbiljnije nego dosad.

O korupciji

– Želim kazati da je u mandatu naše prve, kao i u mandatu druge Vlade, tijela koja su zadužena za borbu protiv korupcije, rade svoj posao samostalno i neovisno jer smo u proteklih nekoliko tjedana čuli izjave koje su upućivale na to da bi čelnik Vlade trebao biti informiran o tajnim izvidima. I da bi onda na temelju toga trebao pretpostavljati tko se s kim sastaje, druži… A onda preventivno upozoravati druge kako se ponašati. To je promašen pristup. To je obrazac kako se netko drugi ponašao ranije. To je protuzakonito. Ne mogu se načuditi inicijativi oporbe za povjerenstvom kada policija i DORH ostvaraju rezultate za sumnje na koruptivna djela, i to za krug ljudi u političkim krugovima. U vezi čega Povjerenstvo? Da ih se pohvali? – kaže premijer.

Odbacio je teze da je otkrivena afera ugrozila nacionalnu sigurnost. – Imamo neku famu da je afera Janaf ugrozila nacionalnu sigurnost. U kojem to elementu? Što je ugroženo? Da li je nafta išla naftovodima? Da. Jesu li spremnici sigurni? Da. Je li ih netko dignuo u zrak? To nije ugroza nacionalne sigurnosti – ističe premijer.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

 

Facebook Comments