Je li moguće da netko preprodaje robu za pomoć stradalima: Poduzetnik savjetuje građanima da unište barkodove

Je li moguće da netko preprodaje robu za pomoć stradalima: Poduzetnik savjetuje građanima da unište barkodove

Poduzetnik Saša Cvetojević podijelio je savjete građanima koji   žele poslati pomoć na područja pogođena razornim potresom. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Svima koji skupljaju pomoć za potresom pogođene – par molbi i uputa od nekog tko godinama pakira i šalje hranu i higijenske potrepštine, kako skladištima CK tako i udrugama na projektima poput Zaželi ali i direkt na kucna vrata onima u potrebi. Znam i situaciju na terenu iz prve ruke, pa probajte ovako:
Nema više potrebe za žurbom, pogotovo ako ne nosite direkt po selima. Ako skupljate raznu robu, hranu, higijenu itd – rađe RAZVRSTAJTE i složite po grupama. Kod hrane odvojite sve što ima kraći rok trajanja (načelno izbjegavajte doniranje takvih artikala, pogotovo u manjim količinama, jer će propasti na skladištima).
Imate vremena, sloźite na palete i omotajte prozirnom strech folijom. Ako na mjestu istovara ima vilicar, ubrzati cete sebi i znacajno olaksati onima koji primaju. Ako nema, opet skinite ručno i opet složite na palete (ponesite balu strech folije). Time cete biti sigurni da roba nece stradati od vlage na starim skladistima, manja je sansa da ce ju napasti glodavci itd, ali cete opet olaksati kasniju manipulaciju i inventure.

Poduzetnik Saša Cvetojević

Idealno je da se organizirate i kupite više jedinica jednog artikla – tipa paletu vode u istovjetnom pakiranju, paletu secera ili brasna, transportna pakiranja tjestenine, paletu ulja, transportno pakiranje konzervi, suhi grah u pakiranjima od kilu i slično. Ljudima trebaju takvi GENERIČKI artikli iz kojih mogu spraviti razna jela.
Ako se neki prehrambeni proizvod ošteti – obavezno isti izuzmite i stavite na stranu. Prepakirajte ili radje bacite. Brašno koje curi po podu, rasuta tjestenina – sigurno ce navuci miseve i tada ce vecina robe zavrsiti u smecu (glodavci ne pojedu jedno pakiranje nego protrče i zaseru sve).

Ako šaljete higijenu, opet razmišljajte na isti način – generički, veća pakiranja (ne nužno skuplje brandove, da za istu lovu dobijete više). Sapun tekući, det za suđe, šampon, pasta za zube, vlaźne maramice, toalet papir itd. Opet – bolje JEDAN artikl pa na transportna pakiranja ili paletu nego puno različitog.
Ako imate vozila s istovarnim rampama, idealno šaljite njima. Tko ima takvo vozilo, ima i ručni viličar. To će omogućiti istovar u 15 minuta i uštedit ćete sate i sebi i ljudima na terenu (koji padaju s nogu) a i biti ćete sigurniji da će vaša pomoć biti pravilno upotrebljena.

I da, ako imate vremena (a sad stvarno ne igra par sati) prekriźite bar code proizvodima ili ih na bilo koji način učinite nepodobnima za preprodaju. Na žalost, govorim iz višegodišnjeg iskustva”, piše  Cvetojević.