Milanović o jugoslavenskoj zastavi u Rijeci: Ne vidim zašto bi to bila kontroverza ako je u funkciji umjetnosti

Milanović o jugoslavenskoj zastavi u Rijeci: Ne vidim zašto bi to bila kontroverza ako je u funkciji umjetnosti

Novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji je službeno proglašenje Rijeke kao Europske prijestolnice kulture izabrao kao priliku za jedno od svojih prvih javnih pojavljivanja nakon pobjede na predsjedničkim izborima, Opera Industriale ispunila je očekivanja i pogledat će je još jednom, temeljito, na snimci.

– Bilo je super, onako kako sam i očekivao. No, htio bih još jednom pogledati sve na televiziji kako sve izgleda jer je snimano s puno kamera, skoro 30, pa je spektakl možda i veći nego uživo, rekao je Milanović.

Na novinarsko pitanje može li komentirati činjenicu da je program zbog isticanja simbola poput jugoslavenske zastave izazvao brojne prijepore, novi predsjednik je rekao da spornu zastavu nije vidio, javlja Novi list.

– Ne vidim zašto bi to bila kontroverza ako je u funkciji nekog umjetničkog izričaja, bez obzira na emocije ili odsustvo emocija prema Jugoslaviji. Nije to zastava Trećeg Reicha, ako je uopće bila, rekao je Milanović, dodajući kako mu takav problem sa zastavom nije sporan.

Milanović je uspio i pronaći grešku u “libretu” Opere Industriale kad je riječ o legendarnom riječkom punk bendu Parafi.

– Ovdje je rečeno da je prvi koncert Parafa bio 1977. godine, a koliko ja znam, bio je 31. prosinca 1976. godine na Belvederu i gore je i spomenik Kocijančiću. U to vrijeme još ni Sid Vicious nije pjevao u Sex Pistolsima, to su velike stvari na kulturnoj karti Europe.

 

Foto: Damir Senčar/Hina