USPOREDNI PORTRETI: Raspudić usporedio bahatost Sanadera i Plenkovića. Evo što je zaključio

USPOREDNI PORTRETI: Raspudić usporedio bahatost Sanadera i Plenkovića. Evo što je zaključio

U emisiji kOtvoreno gosti su bili Josip Borić, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a; Sabina Glasovac, potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a; Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta; Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a te Milan Vrkljan, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta, javlja HRT.

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić kaže da je prvo Aktualno prijepodne teško usporediti s onim prijašnjima.

– Teško je usporediti jer treba nešto reći o uvjetima. Umjesto 151 zastupnika u sabornici je mogao biti samo jedan. Umjesto da svi mogu postaviti pitanje premijeru to je reducirano na jednu četvrtinu svakog kluba. također je i skraćeno vrijeme govora u saboru čime je dobrim dijelom onemogućena normalna rasprava, naglasio je.

Kaže da se ne bi složio sa zastupnicom Ahmetović koja je rekla da ju premijer Plenković podsjeća na bivšeg premijera Sanadera.

– Sanader nije pokazivao toliku razinu bahatosti, barem se ja toga ne sjećam. Ovo što je Plenković danas pokazao je nečuveno, ustvrdio je Raspudić.

Naveo je primjer zastupnika Zvonimira Troskota iz Mosta koji je postavio pitanje premijeru Plenkoviću pitanje vezano uz nabavku novih borbenih zrakoplova.

– Umjesto da kaže – poštovani zastupniče to nema nikakve veze, on se bahatio, omalovažavao zastupnika. Pitanje ga je očito uznemirilo, imao je neku čudnu gestikulaciju, kaže Raspudić.

Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Josip Borić je rekao kako želi ispraviti netočnu tvrdnju Nine Raspudića.

– Gospodin Raspudić je novi zastupnik i ispravit ću ga odmah na početku – nikada svi saborski zastupnici nisu mogli postavljat pitanja na Aktualnom satu, jer jednostavno bi to trajalo predugo. Uvijek je kvotama bilo određeno koliko koji klub može postaviti pitanja. Dakle tu niste u pravu, to ovisi o broju zastupnika pojedinog kluba i određena je poslovnikom i dogovorom. Ždrijeba se da ranije da se zna kojim se redoslijedom postavljaju pitanja, tako da tu korona ništa nije promijenila, rekao je Borić.

Kaže da se HDZ-u, a posebno premijeru već dugo vremena pokušava imputirati određeni vid korupcije što on odlučno miče od sebe i vrlo jasno odgovara na takva pitanja bilo kome tko mu tako nešto pokušava imputirati te da je njegova reakcija razumljiva.
Kao primjer je naveo SDP koji je, kako je rekao, svoj mandat temeljio na optužbama i kritikama HDZ-a.

S njim se nije složila potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Sabina Glasovac.

– Naš prošli četverogodišnji mandat nije se ni po čemu bazirao samo i isključivo na kritikama i optužbama. Ja ću podsjetiti da je jedno 70 % zakona koje su vladajući donosili podržano od strane SDP-a i gotovo cijele oporbe. U protekle 4 godine SDP je podnio 40-tak zakonskih prijedloga, o amandmanima da i ne govorim, i svi su redom odbijeni, kaže Glasovac.

Kao primjer je navela Zakon o obnovi Grada Zagreba nakon potresa kada je većina sabornice bila za taj zakon pokušavajući konstruktivno putem amandmana popraviti zakon. Kaže da je to SDP radio protekle 4 godine.

– Posao opozicije je da prati što Vlada radi i pokušava ispraviti “krive Drine”. Točno je da smo 4 godine upozoravali na korupciju, točno je da smo u više navrata tražili interpelaciju o radu pojedinih ministara i na kraju se pokazalo da smo bili u pravu. Vi ste mandat završili s tim da vam je premijer smijenio 10 ministara sumnjajući na korupciju. Naravno da smo upozoravali i upozoravat ćemo i dalje. Puhat ćemo vam za vratom i dalje, poručila je Glasovac.

Borić je odgovorio da nije istina da u proteklom amandmanu vlada nije prihvaćala amandmane oporbe.

– Možda ne u tako velikom broju ali dosta je ministara prihvaćalo pojedine amandmane oporbe. Drago  mi je da smo u ovom mandatu krenuli tako da smo Zakon o obnovi Grada Zagreba donijeli tako da smo prihvatili 40-tak amandmana u izvornom ili djelomičnom obliku i da smo taj zakon izglasali sa 124 glasa. To pokazuje da možemo u ovom mandatu s ovim zastupnicima voditi ozbiljne rasprave uz uzajamno poštovanje. Ovo što smo danas imali u nekoliko pitanja zaista nije bilo korektno, poručio je.

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Milan Vrkljan na današnjem je Aktualnom satu branio ministra Beroša. Na pitanje voditelja jesu li njih dvojica prijatelji odgovorio je da to nema veze.

– Domovinski je pokret došao na političku scenu da uredi Hrvatsku onako kako očekuje prosječan Hrvat. Deficit HDZ-a i SDP-a je evidentan – jedni imaju afere jednu za drugom, a drugi imaju ideološki deficit, ustvrdio je Vrkljan.