“Škola za život” nekome će donijeti posao iz snova: Tko će zaraditi na prodaji 26.500 laptopa i 90.000 tableta

“Škola za život” nekome će donijeti posao iz snova: Tko će zaraditi na prodaji 26.500 laptopa i 90.000 tableta

Novom turnejom Škole za život, koja je u ponedjeljak startala u osječkoj OŠ Antuna Mihanovića susretom ministrice obrazovanja Blaženke Divjak s dvjestotinjak ravnatelja osnovnih škola iz pet slavonskih županija, nastavljene su posljednje pripreme za uvođenje kurikularne reforme u sve osnovne i srednje škole.

Cilj je turneje utvrditi gradivo o reformi te odgovoriti na preostala pitanja uoči početka nove školske godine. A bit će to zbilja zahtjevna godina, svjesna je Divjak, jer u reformu obrazovanja 9. rujna ulazi više od 150.000 učenika te više od 40.000 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u 1300 škola, javlja Glas Slavonije.

– ​Pred nama je u sljedeća dva tjedna sedam skupova s ravnateljima. Paraleno ide još 250 skupova uživo koji će se popratiti i u virtualnim učionicama. Sve škole i učitelji dobit će podršku kroz cijelu prvu godinu izvođenja – kaže Divjak.

No laptopi i tableti sigurno neće stići prvi dan nastave.

– U postupku je nabava 26.500 prijenosnih računala za nastavnike, čija bi isporuka trebala krenuti krajem rujna. A do kraja ove godine ravnateljima bi trebalo biti isporučeno i 90.000 tableta s vijekom trajanja od četiri godine. Najvažnije je da je dio opreme za kabinete i lektire isporučen – smatra Divjak.
Vezano uz pregovore o povećanju plaća prosvjetara, ministrica “vjeruje kako će razgovori biti obavljeni na vrijeme te da će se i pitanje koeficijenata složenosti poslova u prosvjeti sljedećih godinu dana urediti”. Nada se i da će pronaći kvalitetna rješenja te da štrajka prosvjetara prvoga dana škole, uz vozače autobusa, neće bit. Bez obzira  kada će stići,  posao s laptopima i tabletima   nekome će donijeti ekstra profit.

Foto:  Edvard Šušak/Hina