Hrvatska u izvanrednom stanju: Plenković donio odluku o zatvaranju škola, fakulteta i vrtića

Hrvatska u izvanrednom stanju:  Plenković donio odluku o zatvaranju škola, fakulteta i vrtića

Završio je sastanak Nacionalnog stožera s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima. “Želim zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima kako bi spriječili širenje nove epidemije. Hrvatska, Europa i svijet u ratu smo protiv virusa, protiv panike. Odgovornost svakog građanina je bitan element koji će utjecati na brzinu širenja epidemije. Pozivam vas na odgovornost i slušanje uputa stručnih osoba”, kazao je Plenković.

“Nastavljaju se aktivnosti Stožera. Ono što je dobro da su slučajevi generirani dolaskom iz drugih zemalja i da su zadržani na bliske kontakte. Dinamika je bitno sporija. Razlog tome je što smo mjere počeli poduzimati prije dva mjeseca”, dodao je Plenković. “Idućeg tjedna pripremit ćemo mjere. Donosit će se uredbe. Po uzoru na Istarsku županiju, jedan je dinamika širenja i politička procjena. Ono što čujemo od zdravstvenih djelatnika, slučajeva je ispod 2 posto mlađih od 20 godina. No, s obzirom da je školski sustav bitan mi ćemo od ponedjeljka obustavit nastavu na dva tjedna”, kazao je premijer.

“Nastavnici od ponedjeljka dolaze u školu. Nastava kao takva na dva tjedna bit će zaustavljena, Djeca o kojima ne mogu brinuti roditelji moći će dolaziti u školu”, kazao je. “Želimo apelirati na ljude starije dobi da budu posebno oprezni. Da budu oprezni, da se što manje izlažu”, rekao je Plenković.

“Što se tiče vrtića isti je režim. Odluku donose jedinice lokalne samouprave. Što se tiče fakulteta ista je situacija kao s osnovnim i srednjim školama”, kazao je Plenković. “Dio obitelji može osigurati čuvanje djece. Oni koji ne mogu, škole će raditi. Roditelji mogu dijete dovesti u školu”, kazao je.