Karolina Vidović Krišto: Predsjednica suda priznala da je uhljeb i eksponent moćnog lobija, a Državno sudbeno vijeće ne reagira

Karolina Vidović Krišto: Predsjednica suda priznala da je uhljeb i eksponent moćnog lobija, a Državno sudbeno vijeće ne reagira

Karolina Vidović Krišto ponovno je komentirala katastrofalno stanje u hrvatskom zdravstvu. Njezinu izjavu prenosimo u cijelosti.

“Uputila sam danas dopis svim članovima Državnog sudbenog vijeća sa zahtjevom za utvrđivanjem činjenica i načina djelovanja na Trgovačkom sudu u Osijeku. Naime, vršiteljica dužnosti predsjednice Trgovačkog suda u Osijeku, koja već više od 4 godine obnaša dužnost predsjednice tog suda, javno je izjavila da je imenovana na mjesto predsjednice tog Trgovačkog suda nakon što je to zahtijevala grupa gospodarstvenika u Slavoniji.
U prijevodu, navedena sutkinja bez ikakvog srama otvoreno priznaje da je postavljena na tu funkciju na temelju volje jedne interesne skupine. Ova skandalozna činjenica, koja svjedoči o razmjerima zlouporabe svih segmenata hrvatskog pravosuđa po ustaljenom principu, prolazi nezapaženo.
Gotovo na svakodnevnoj bazi obraćaju mi se hrvatski građani zbog protuzakonitog djelovanja hrvatskog pravosuđa. Zlouporabe hrvatskih sudova su postale takve da ugrožavaju svakodnevicu hrvatskog čovjeka.

Za tri dana će, primjerice, biti izvršena deložacija jedne sedmeročlane obitelji, jer je sud kao temelj tužbe prihvatio ugovor jedne skandalozne banke u kojem su svi iznosi zacrnjeni. Zamislite da dođete u Poreznu upravu i donesete na primjer poreznu prijavu u kojoj ćete zacrniti svoje prihode – što mislite kako bi vam Porezna uprava odgovorila? Uputili bi vas na psihijatriju.
Ali hrvatski sud prihvaća pseudo-dokumente kao dokumente, a rezultati djelovanja pravosuđa su uvijek isti: običan hrvatski građanin je gubitnik, a moćnici su uvijek dobitnici. Zasad.

Jedan od glavnih uzročnika tog neizdrživog stanja u pravosuđu je i način imenovanja sudaca, ali i kontrole zakonitosti rada sudaca.
Ako je savezna pokrajina u Njemačkoj, Bavarska, imala potrebu prije nekoliko godina uvesti obvezatnu sigurnosnu provjeru sudaca, i to na njihovu lojalnost Ustavu i zakonu, onda je neminovno i u Hrvatskoj uvesti identičnu takvu provjeru pravosudnih dužnosnika na lojalnost hrvatskom Ustavu i zakonima, i – što je iznimno bitno – na legalnost stečene imovine.

Vjerojatno DSV i njegovi partneri u politici i medijima misle, i zamišljaju, da će ovakve skandalozne ispade, kao u slučaju navedene sutkinje, progutati zaborav, no ovaj puta se varaju. Ovo je eklatantno kršenje hrvatskog Ustava, koji je jasno definirao pravosuđe kao neovisno. Ovakvi utjecaji, kao što sam opisala, i kao što ih je opisala dotična sutkinja, dokazuju da to pravosuđe služi interesnim skupinama, a ne hrvatskim građanima kako to Ustav propisuje.
Time se ne krši samo hrvatski Ustav, već i Ugovor o Europskoj uniji, te ukoliko DSV ne postupi po zakonu, ovu problematiku ću dignuti na europsku razinu.
Neovisno pravosuđe i vladavina prava su preduvjet boljeg života hrvatskih građana, i od postizanja tih ciljeva ne ću odustati”,

Foto: Hina