Europska unija razočarala potrošače: Evo kakva je sada procedura kada kupite pokvareni hladnjak ili televizor

Europska unija razočarala potrošače: Evo kakva je sada procedura kada kupite pokvareni hladnjak ili televizor

Za potrošače stižu nove loše vijesti. Prema novoj europskoj direktivi, od sljedeće godine u slučaju kupovine robe s greškom zamjena i povrat novca padaju u drugi plan jer sve najprije mora ići na servis.

Građani ovom novošću i nisu pretjerano zadovoljni jer očekuju spore servise zbog kojih će dulje ostati bez uređaja koji bi im svakodnevno trebao u kućanstvu, piše RTL.

Hladnjaci, perilice rublja, televizori i ostalo uređaji su bez kojih je teško zamisliti neko kućanstvo, a onima koji žive u njima pravi problem nastaje kad se nešto pokvari. Najgore je kad do kvara dođe netom nakon kupovine. Prema novim europskim propisima, svoju neispravnu robu građani će najprije morati dati trgovcu na servis.

“Sad ova direktiva određuje da potrošač u roku od godine dana od kupnje, ako se pojavi taj materijalni nedostatak, ne mora ništa dokazivati, ali proizvod mora ići na popravak. Ako ne pomogne popravak, onda se tek ide na zamjenu, a ako se ni time ne rješava problem, tek onda ide povrat novca”, kaže predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević.

Novosti iznenadile građane 

Novosti u postupanju s neispravnom ili oštećenom robom iznenadile su i građane.

“Ne slažem se s time. To znači da će žene neko vrijeme kod kuće ostati bez perilice suđa, perilice veša i onda opet dolazite do zaključka da treba kupiti novi aparat”, kaže Zagrepčanka Ljiljana.

“Mislim da je to loše. Bolja bi opcija bila da se može tražiti povrat novca ili zamjena”, kaže Zagrepčanin Lovre.

“Ako će neki servis brzo doći, onda mi se to više sviđa nego kupovati novi uređaj i isprobavati ako si već navikao na neki koji ti je do tada bio dobar”, kaže Ljiljana iz Zagreba.

Hoće li se smanjiti otpad?

Iz trgovačkih centara objašnjavaju današnju proceduru kod popravka proizvoda, no o tome hoće li se broj servisa drastično povećati, kažu, još ne mogu donijeti procjenu.

“Ako je riječ o određenom kvaru na uređaju, u tom slučaju se kontaktira stručna osoba koju je odredio proizvođač kao takav i unutar nekog servisa on zapravo procjenjuje što se može i treba napraviti. Servisa će svakako biti, a da li će se oni pojačati ili smanjiti? U krajnjem slučaju, vidjet ćemo što će se događati”, kaže Dora Đurđević, iz offline marketinga jednog trgovačkog centra.

Novi europski propisi dugoročno bi trebali donijeti i nešto dobro. Za njihovo uvođenje postoje dva razloga.

“Prvi razlog je da bi bila jednaka pravila na tržištu, a drugi razlog je što je europska unija sebi dala u zadatak da do 2050. riješi problem otpada”, kaže Ana Knežević

Osim okoliša, koristi će ipak imati i građani jer novi propisi će ipak dovesti i do pritiska na proizvođače, što znači da bi i novi proizvodi morali biti bolje kvalitete.

Na slici: Predsjednica Euroske komisije  Ursula von der Leyen