Bivši premijer u opasnosti: Hoće li Tomislav Saucha postati Milanovićev Franjo Varga?

Bivši premijer u opasnosti: Hoće li Tomislav Saucha postati Milanovićev Franjo Varga?

Bivši premijer Zoran Milanović ozbiljno se priprema za predsjedničke izbore. Iako još uvijek nije potvrdio da će biti glavni izazivač Kolindi Grabar Kitarović, znakoviti su njegovi javni govori i dolasci na skupove koji imaju veliku simboliku.
Nakon dugo vremena u javnosti se pojavila i njegova supruga Sanja Milanović Musić izjavivši da ne bi htjela da se njen muž kandidira za predsjednika jer im je „sada predivno”. Milanović se u javnosti pokušava predstaviti kao iskusni državnik koji je zbog dobrobiti zemlje spreman žrtvovati osobnu komociju i udoban život koji si je osigurano lukrativnim konzultantskim poslovima.

U javnosti su se počeli pojavljivati njegovi prijatelji koji za sada uglavnom ne govore o njegovoj kandidaturi, ali vješto stvaraju sliku o tome kako je riječ o pomno planiranom političkom projektu. Pritom diskretno pokušavaju ispraviti greške koje je Milanović počinio pa sada ne propuštaju reći da se bivši premijer promijenio, postao suzdržaniji i tolerantniji. Navodno je našao i ozbiljne financijere a među inim spominje se i naftni magnat general Ivan Čermak.

Međutim, Zoran Milanović mora voditi računa o „tempiranoj bombi” koja bi mogla raspršiti njegovu predsjedničku kandidaturu. Opasnost dolazi od Tomislava Sauche, jednog od najbližih suradnika bivšeg premijera, koji je trenutno pod paskom Uskoka i represivnog aparata zbog afere Dnevnice. Tužiteljstvo sumnjiči Sauchu da je otuđio 350 000 kuna tako što je ispisivao fiktivne putne naloge na ime poznatih javnih osoba.

Sve je to radio dok je bio predstojnik Ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Iako je Milanović za sada pravno potpuno čist, ne može pobjeći od političke odgovornosti. Izabrao je za prvog suradnika čovjeka koji je tijekom mandata sustavno potkradao državu. Ako se od Andreja Plenkovića s pravom traži politička odgovornost zbog toga što je svojoj potpredsjednici Vlade Martini Dalić „dopustio” da sa svojim prijateljima formira grupu Borg, onda se po istoj logici može kritizirati Milanovića zbog kriminalnog ponašanja njegova bivšeg predstojnika Ureda.

Ali to nije najveći problem bivšeg premijera. Primjerice, afera Dnevnice još uvijek nije do kraja razjašnjena i može ići čak i do Milanovića. Poznato je da je bivši premijer za vrijeme svog mandata provodio dane i dane u poznatom zagrebačkom restoranu Tač gdje je uglavnom plaćao gotovinom, jer nije želio ostavljati pisani trag o svojim troškovima. Da oni postoje, već bi do sada, nakon dolaska HDZ-a na vlast, diskretno procurili u javnost. Što ako se Tomislav Saucha, kojem prijeti zatvor, iznenada „sjeti” da je dio novca koje je uzeo od Dnevnica trošio i na Milanovićeve gurmanske potrebe. Možda to i nije istina, ali može dobro doći u predizbornom obračunu.

Kao što Franjo Varga drži Damoklov mač nad glavom Milijana Brkića, tako Saucha može poprilično ugroziti svog nekadašnjeg šef Milanovića. Franjo Varga malo govori istinu pa malo po potrebi nadoda, a to isto može napraviti i Saucha. Obojica imaju dobre motive jer žele olakšati svoj položaj pred sudom i pod svaku cijenu izbjeći dugogodišnji zatvor.

Stoga nije pretjerano zaključiti da Andrej Plenković u ovom trenutku gospodari političkom sudbinom Milijana Brkića, ali i Zorana Milanovića. Vidjeli smo u slučaju Varga da Plenković preko svojih ključnih ljudi, a to su u ovom slučaju Vladimir Šeks, Davor Božinović, Robert Kopal i Dražen Jelenić, usmjerava istragu baš onako kako njemu odgovara. Tomislav Saucha je vrlo zahvalan za specijalne zadatke jer nema drugog izbora nego biti poslušan te da radi sve ono što HDZ poželi.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović treba i o ovom misliti kada radi na rekonstrukciji svog savjetničkog kabineta. Mora zadovoljiti Plenkovića koji joj u predizbornoj kampanji može pomoći, ali i postaviti neka „minska polja”, koja će jako teško zaobići.