Bivši ministar energetike Dobrović: Ćorić je pogodovao sumnjivim investitorima, ali je prekrupna riba za privođenje

Bivši ministar energetike Dobrović: Ćorić je pogodovao sumnjivim investitorima, ali je prekrupna riba za privođenje

Slaven Dobrović, bivši Mostov ministar zaštite okoliša i energetike, koji je dok je bio na dužnosti u Vladi tražio izradu studije utjecaja na ekološku mrežu za projekt vjetroelektrana koji je sada na meti USKOK-a, za Jutarnji list pojašnjava što se tada događalo i zašto je po njemu taj projekt sporan.

Kako komentirate uhićenja u ovoj aferi s obzirom na to da ste upozoravali kako je riječ o štetnom projektu?

– Uhićenja su sasvim sigurno predizborna predstava kojom se želi pokazati spremnost vladajućih za obračun s klijentelizmom i korupcijom. Nema nedodirljivih, čuli smo ovih dana sa samog vrha, a među uhićenima su vrlo poznata imena, uz snažnu medijsku pokrivenost. Međutim, cilj je vratiti povjerenje građana u sustav i na tome će sve stati.

Zašto mislite da je projekt štetan?

– Štetnost projekta je u tome što se radi o klijentelističkom projektu par exelance. Naime, ovaj projekt je doslovce u zadnji čas ušao među projekte sa zajamčenim visokim poticajem koji je država dan poslije odlučila spustiti iz jednostavnog i logičnog razloga što su investicijski troškovi za vjetroelektrane na tržištu pali. To znači da je iznos poticanja, kojeg kroz posebnu naknadu za obnovljive izvore energije u cijeni struje plaćaju svi građani i drugi potrošači, naprosto previsok pa umjesto pokrivanja tržišnog minusa za vjetroelektrane, sad odjednom omogućuje ekstra zaradu. Osobno sam uvijek bio i ostao veliki zagovornik obnovljivih izvora energije, ali ovaj projekt se pretvorio u sasvim nešto drugo. Glavni motiv je bila očito iznimna zarada i to na račun potrošača koje ionako nitko ništa ne pita. Osim toga, legalna procedura je sasvim sigurno prekršena, jer je s obzirom na sve okolnosti i goleme promjene inicijalnog projekta bilo nužno napraviti novu studiju procjene na ekološku mrežu, što sam ja kao ministar i tražio.

Kada ste bili ministar izdali ste to rješenje, no nakon što ste izašli uz Vlade, vaš nasljednik Tomislav Ćorić poništio je to. Mislite li da se time pogodovalo investitoru i postoji li tu odgovornost ministra Ćorića?

– Da, moj nasljednik, ministar Ćorić, već dva-tri mjeseca nakon imenovanja poništio je rješenje kojim se opravdano traži dodatna studija o utjecaju na ekološku mrežu. Znam dobro da je struka u ministarstvu bila konsternirana takvom odlukom, no na njemu je da obrazloži svoje razloge. U cijelom kontekstu, valjana istraga će moći utvrditi postojanje njegove odgovornosti u ovom slučaju. Jedno je sigurno, on je prekrupna riba da bi sada bio obuhvaćen iznenadnim privođenjem.

Foto: Edvard Šušak/Hina

Facebook Comments