Dalija Orešković upozorava: Upravni sud spašava Andreja Plenkovića

Dalija Orešković upozorava: Upravni sud spašava Andreja Plenkovića

Ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa mogle bi se drastično smanjiti. Naime, Visoki upravni sud donio je pravomoćnu presudu kojom je ukinuo odluku Povjerenstva u slučaju Milana Bandića.

U toj odluci Povjerenstvo je utvrdilo da je Bandić povrijedio načelo časnog i odgovornog obnašanja dužnosti jer je od odvjetničkog društva Hanžeković primio 15 milijuna kuna za jamčevinu.

Prema tom kriteriju, padaju i mnoge druge odluke povjerenstva poput one u slučaju premijera Andreja Plenkovića i puta u Helsinki, Martine Dalić i Zdravka Marića u aferi Borg ili Tomislava Karamarka u aferi konzultantica.

Što ova odluka znači za budući rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, u Dnevniku Nove TV objasnila je bivša predsjednica povjerenstva Dalija Orešković.

“Visoki upravni sud postupio je u skladu s uputom koju je dao Ustavni sud u svojoj odluci, a koja se odnosila na Tomislava Karamarka. Ustavnom sudu je bilo sporno to da Povjerenstvo donosi odluke u kojima se utvrđuje da je pojedini dužnosnik, političar napravio načela djelovanja”, rekla je Orešković.

Već donesene odluke Povjerenstva utemeljene na istom članku zakona neće pasti, dodala je.

“Past će one koje su možda ovog trena u postupku pred Upravnim sudovima kao i one koje je Povjerenstvo tek trebalo donijeti, a odnose se, neke od njih i na samog Andreja Plenkovića, ali i na članove njegove Vlade”, rekla je Orešković.

“Ubuduće Povjerenstvo neće moći donositi odluke na temelju tog članka kao što je to moglo do sada”, kazala je Orešković.

Foto: Hina