Živi na grbači malih poduzetnika: Hoće li se Luka Burilović barem malo posramiti nakon ovog otkrića?

Živi na grbači malih poduzetnika: Hoće li se Luka Burilović barem malo posramiti nakon ovog otkrića?

DUGO vremena plaća prvog čovjeka HGK nije bila poznata široj javnosti.

Index Istrage jučer su objavile da Luka Burilović kao šef parazitske HGK mjesečno ima 23.000 kuna neto plaću. Bruto ne možemo točno izračunati jer ne znamo sve podatke o Buriloviću o kojima bruto plaća ovisi kao što su, primjerice, broj djece i broj uzdržavanih osoba.  No okvirno, Burilović na neto plaću od 23.000 kuna ima bruto oko 36.000 kuna.

Prisilna članarina za manje firme u HGK je 42 kune. Riječ je o članarini koju plaća većina tvrtki u Hrvatskoj.

Kada se okvirna cifra od 36.000 kuna podijeli s članarinom, dobije se broj od 857 firmi koje moraju platiti prisilnu mjesečnu članarinu da bi šef HGK dobio plaću. Recimo da je bruto nešto manji, u svakom slučaju oko 800 firmi mora na silu platiti članarinu da bi Burilović dobio plaću.

Inače, HGK od članarina godišnje skupi 165 milijuna kuna. Njen dugogodišnji predsjednik bio je Nadan Vidošević koji je uhićen sredinom studenoga 2013. godine pod optužbama da je iz HGK izvukao najmanje 39 milijuna kuna.

Policija je nakon uhićenja samo iz njegove vile na Prekrižju izuzela 444 umjetnine, vrijedne 14.3 milijuna kuna.

Obitelj Vidošević u svom vlasništvu ima i 26 nekretnina u Zagrebu, Splitu, Nemiri kod Omiša i Gorskom kotaru.

Premijer Andrej Plenković  je do sada tvrdoglavio branio Hrvatsku gospodarsku komoru koja  prikuplja harač od malih poduzetnika. Opće je uvjerenje da HGK služi za uhljebljivanje podobnih, dok su poduzetnici nezadovoljni njenim radom.

Foto: Hina