Poznati berlinski infektolog upozorava: AstraZenecino cjepivo nije loše, samo nije za one koji su navršili 65

Poznati berlinski infektolog upozorava: AstraZenecino cjepivo nije loše, samo nije za one koji su navršili 65

Hrvatska je za potrebe cijepljenja protiv COVID-a 19, kao što smo već više puta pisali, do sada naručila 5,9 milijuna doza različitog cjepiva. Najviše, 2,7 milijuna doza, naručila je, kao i mnoge europske države, od AstraZenece. I to je cjepivo sada došlo na tržište.

Međutim, kako se radi o standardnom (tradicionalnom) cjepivu, brojne europske države, kao što su Švedska, Danska, Njemačka… jasno su rekle kako će tim cjepivom cijepiti samo stanovništvo mlađe od 65 godina života, dok su Italija i Španjolska tu granicu spustile na 55 godina života. Razlog tomu je relativno mala učinkovitost ovog cjepiva za one starije od 65 godina, koja iznosi oko 60 posto, javlja Slobodna Dalmacija.

Primjer iz Njemačke

– Kod mlađih od 65 godina je učinkovitost ovog cjepiva oko 80-90 posto. Stoga, ako stariji od 65 godina imaju mogućnost birati između standardnog cjepiva kakvo je AstraZeneca i cjepiva dobivenog na bazi mRNK tehnologije (PfizerBiontech, Moderna), trebaju odabrati mRNK cjepivo – kazuje prof. dr. sc. Andrej Trampuž, specijalist infektologije i interne medicine, šef Odjela za kiruršku infektologiju bolnice Charite u Berlinu.

A zbog čega je mRNK cjepivo bolje od standardnog cjepiva protiv COVID-a?

– Kod svih tradicionalnih cjepiva imunološki odgovor ovisi o imunološkom sustavu osobe koja se cijepi. Kako oni stariji od 65 godina imaju u pravilu lošiji imunološki sustav jer su stariji i bolesniji, njihov organizam slabije će odgovoriti na takvo standardno cijepivo, odnosno imat će slabiji imunološki odgovor, za razliku od mlađih ljudi, koji imaju jači imunitet, koji će dobro odgovoriti na to cjepivo. Mi smo u Njemačkoj počeli cijepljenje AstraZenecom i cijepimo stanovništvo do navršene 64 godine starosti. Tako treba uraditi i Hrvatska – kazuje dr. Trampuž.

U Velikoj Britaniji mnogo je ljudi i poviše 65 godina starosti cijepljeno AstraZenecom.

– Da, pretpostavljam iz razloga jer se to cjepivo i proizvodi u Britaniji, ali i zato što je nedostatak ostalih cjepiva na tržištu. Kod njih je s pandemijom COVID-a izuzetno teška situacija i to je čista politička odluka.

Hrvatska, a i ostale države u Europi, ne trebaju počiniti takvu pogrešku. Sve države koje donose racionalne odluke cjepivom AstraZenece cijepit će stanovništvo do 65 godina života. AstraZeneca nije loše cjepivo, ali samo za one koji još nisu navršili 65 godina života – kazuje dr. Trampuž.

Bolja obrana

Cjepivo AstraZenece ima dobru stranu što mu je transport lakši i brži, što ga se ne treba čuvati u posebnim uvjetima, na niskim temperaturama…

– I što se druga doza tog cjepiva ne treba dati striktno nakon tri tjedna od prve doze, već se može dati i kasnije, pa pristigle doze (sada nabavljene) nije potrebno čuvati za drugo cijepljenje. Mi ćemo u Njemačkoj odmah, za prvo cijepljenje, iskoristiti sve pristigle doze, pa ćemo, kada dobijemo novu pošiljku, nju upotrijebiti za drugu dozu, jer nije bitno hoće li to biti za tri ili četiri tjedna od prvog cijepljenja – kazuje dr. Trampuž.

Mnogi se pitaju može li se neka osoba prvi put cijepiti AstraZenecom, a drugi put cjepivom PfizerBiontecha, kako bi imala bolju obranu od COVID-a?

– Ta mogućnost još uvijek nije isprobana, jer se radi o dva različita cjepiva, odnosno cjepiva dobivena dvjema različitim tehnologijama. No, mislim da se, recimo, osoba koja se prvo cijepila AstraZenecom, drugi put može cijepiti ruskim cjepivom Sputnik V, jer i ono spada u standardna cjepiva. Za rusko cjepivo Sputnik V počeli smo dobivati informacije i mislim da se, prema za sada dostupnim informacijama, radi o dobrom cjepivu, koje daje zaštitu od 90-ak posto, međutim, opet nema podataka za ljude starije životne dobi – kazuje dr. Trampuž.