Beroš s pravom osuđuje Burilovića, ali ne može pobjeći od svoje odgovornosti: Zašto nije nabavio dovoljno cjepiva?

Beroš s pravom osuđuje Burilovića, ali ne može pobjeći od svoje odgovornosti: Zašto nije nabavio dovoljno cjepiva?

Kao što je N1 prvi objavio, rektor Damir Boras i njegova supruga cijepili su se protiv koronavirusa “preko reda”. Potom smo prvi objavili da se “preko reda” cijepio i predsjednik HGK-a Luka Burilović.

Ta cijepljenja, a pogotovo ono rektora Borasa za čije je dano objašnjenje da mu je cjepivo dano “da se ne baci”, digli su veliku medijsku prašinu. Večeras se u objavi na svom profilu na Facebooku i ministar zdravstva Vili Beroš referirao na navedene slučjeve te kazao da će se oni koji su iskoristili pravo cijepljenja na štetu drugih morati suočiti s moralnom odgovornošću pred hrvatskom javnošću.”

Objavu ministar Beroša prenosimo u cijelosti.

“Planom cijepljenja protiv covida-19, kojeg je usvojila hrvatska Vlada, osigurano je svakom punoljetnom građaninu naše zemlje besplatno cjepivo, te je određeno koje skupine građana imaju prednost u cijepljenju. Nositelj programa cijepljenja je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a za provedbu su zaduženi županijski zavodi za javno zdravstvo te za Grad Zagreb Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koji su dužni voditi računa o poštivanju redoslijeda cijepljenja.

Sva opravdana odstupanja od utvrđenih prioriteta potrebno je obrazložiti, kao što su to bili slučajevi cijepljenja u Sisačko-moslavačkoj županiji poslije potresa u zaštiti zdravlja osoba koje su se tamo nalazile u to vrijeme.

No, svi slučajevi prekorednog cijepljenja, poput onih koji se ovih dana navode u medijima, zaslužuju najoštrije osude, posebno ako je time netko od građana zakinut za svoje pravo. Ministarstvo zdravstva zatražit će da se ispitaju svi takvi slučajevi, a od svih onih koji su zaduženi za provedbu cijepljenja da se pridržavaju utvrđenih prioriteta. Svi oni pojedinci koji su iskoristili pravo cijepljenja na štetu drugih morat će se suočiti s moralnom odgovornošću pred hrvatskom javnošću”, piše ministar zdravstva u svojoj objavi na Facebooku.

Naravno da je za svaku osudu  što su neki moćnici preko reda uzeli cjepivo koje je nekome drugom bilo  potrebnije. Međutim,  ovdje treba postaviti pitanje zašto u Hrvatskoj  nema dovoljno cjepivo koje je postalo traženije od suhog zlata. Zašto se Hrvati moraju ići kod  Aleksandra Vučića  i cijepiti se s kineskim cjepivom. Jedan dio odgovornosti  svakako leži i  na  ministru Berošu.

Foto: Hina