Hoće li biti sankcija za doktora Ćorušića koji je na Rebru dopustio cijepljenje preko veze: Evo što kaže ministar Beroš

Hoće li biti sankcija za doktora Ćorušića koji je na Rebru dopustio cijepljenje preko veze: Evo što kaže ministar Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš u intervjuu za Dnevnik Nove TV govorio je o aktualnim temama koje se tiču njegova resora – planu cijepljenja, inspekcijama cijepljenja preko reda te problemima u zdravstvu.

Ministar je kazao što za njega znači cijepljenje preko veze.

– Žao mi je što nam je u fokusu ta tema umjesto da razgovaramo o procesu od iznimne važnosti, procijepiti što više građana u što kraćem periodu da bi se borili protiv epidemije. Moralno osuđujem takvo cijepljenje. Ono što je HZJZ napravio je plan cijepljenja koji je detaljan i njega bi se trebalo držati – kazao je.

Na konstataciju da plan ne funkcionira, ministar je kazao da ne obuhvaća cijepljenje preko reda ali da su ih probali riješiti, prenosi Jutarnji list.

Beroš je komentirao cijepljenje majke Alemke Markotić.

– Alemka Markotić je stručnjak u stožeru stoga nam nije mogla nanijeti političku štetu. Kada je riječ o cijepljenju njene majke ona po nekoliko kriterija spada u ugroženu skupinu – kazao je ministar.

Odgovorio je na pitanje postoji li njezina politička odgovornost.

– Ne vidim kako bi ona mogla postojati. Ona je ravnatelj jedne bolnice i s aspekta struke je inkorporirana u Nacionalni stožer – kazao je.

– Profesorica Markotić je imala elemenata za cijepljenje svoje majke – kazao je.

Inspekcija cijepljenja

Kazao je da mu je ideja o mogućem višku cjepiva bila daleko. Odgovorio je i da inspektori provjeravaju kako protječe cijepljenje.

– Zatražio sam od svih zdravstvenih institucija izvještaj o cijepljenju. Zatražio sam od informatičara koji vode registar da dostave podatke. Osnovao sam povjerenstvo od 10 članova, stručnjaka, koji će sve elemente sagledavati i u slučaju nepravilnosti uputit će se zdravstvena inspekcija gdje se sumnja na nepravilnosti – kazao je.

– Ako je riječ o stručnom propustu to će se proslijediti Hrvatskoj liječničkoj komori, u slučaju moguće krivičnog djela predmet će biti upućen na postupanje DORH-u – kazao je.

– Hrvatska liječnička komora i DORH s obzirom na saznanja iz medija mogu pokrenuti procedure – kazao je.

– Cijepljeno je 70 tisuća ljudi u ovom trenutku, analizirati sve podatke nije jednostavno – kazao je.

Ravnatelj KBC-a Rebro doktor Ante Ćorušić

Na pitanje mogu li biti sankcije na Rebru, Beroš je odgovorio potvrdno.

– Ako se utvrde nepravilnosti, zdravstvena inspekcija će biti upućena u tu ustanovu – kazao je.

Na pitanje gdje će se oni koji su se prvi put cijepili preko veze cijepiti drugi put, kazao je da će epidemiolozi smisliti neki način, ali da je to za moralnu osudu.

Kazao je da ne želi hipotetski govoriti o strogim kaznama, po uzoru na druge zemlje. Kazao je da ukoliko se ustanovi krivično djelo da će biti postupanje po Državnom odvjetništvu.

– Želim da javnost bude obaviještena o svim elementima o ovom zbivanju – kazao je.