Ivan Markešić predviđa: Patrijarh Porfirije će pomagati Vučiću u rješavanju kosovskog pitanja

Ivan Markešić predviđa: Patrijarh Porfirije će pomagati Vučiću u rješavanju kosovskog pitanja

Ivan Markešić, sociolog religije s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”, objasnio je u Novom danu na N1 koliko je značajan izbor Porfirija za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) i kakva njegova uloga tek može biti.

Markešić je rekao da patrijarha Porfirija osobno dobro poznaje i stoga mu upućuje “kršćansku čestitku na izboru”.

“Smatram da je ovaj njegov izbor dobar, ne samo za pripadnike SPC-a, nego i za pripadnike drugih religijskih zajednica u Hrvatskoj i u okruženju.”

Opisao ga je kao čovjeka koji je uvijek prilazio drugima s osmijehom, razgovarao s ljudima i uvijek prihvaćao drugoga.

“Sve druge stvari, koje bi mu se mogle prigovoriti, ostaju po strani, svi smo mi ljudi”, dodao je.

“Pridonio je otopljavanju odnosa SPC-a i Katoličke crkve u Hrvatskoj kao i približavanju dvaju političkih blokova u Srbiji i u Hrvatskoj. Omogućio je da dođe do zatopljavanja odnosa Hrvata i Srba kao dva bratska naroda”, kazao je Markešić.

Objasnio je dalje da, kako je SPC nacionalna crkva, odnosno crkva jednog naroda, da je u svakom slučaju i predsjedniku Aleksandru Vučiću bilo jako u interesu tko će doći na čelo SPC-a nakon smrti patrijarha Irineja:

“I to iz mnogih političkih razloga, prije svega na unutarnjem političkom planu, jer je srpsko društvo jako podijeljeno. Unutar same SPC treba obnoviti moge popucale sveze, posebno s Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori.”

Naveo je kao daljnja pitanja odnose Makedonske pravoslavne crkve, odnos prema Ekumenskoj patrijaršiji u Carigradu, poboljšanje i utvrđivanje odnosa s Ruskom pravoslavnom crkvom, posebno nakon što je SPC zauzela negativan stav prema autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve.

“S te strane predsjedniku Vučiću je itekako stalo da ima čovjeka s kojim će moći rješavati neka teška pitanja kao priznavanje neovisnosti Kosova. Kako priznati postojeće stanje i dati svim Srbima dati do znanja da su SAD priznale Kosovo kao državu, kako to može sada učiniti Srbija. Naravno da Aleksandar Vučić neće to učiniti bez patrijarha Porfirija”, istaknuo je Markešić:

“Kad je u pitanju odnos prema Crnoj Gori, tu će se isto tako pokušati tražiti rješenje, posebno kad je u pitanju odnos s pripadnicima SPC-a u Crnoj Gori nakon smrti mitropolita Amfilohija i dolaska na njegovo mjesto episkopa Joanikija, koji na neki način želi učiniti da SPC u Crnoj Gori bude nešto neovisnija u odnosu na SPC iz Beograda.”

Markešić ostavlja otvorenim jednu stvar:

“Koliko će moći oduprijeti se političkom zovu od političkog vrha.”

Rekao je da je do sada pokazivao nepristranost i jedno veliko kršćansko uvjerenje i svoj stav prema svim ljudima, bez obzira koje su nacionalne i vjerske pripadnosti, te smatra da će  pokušati zajedno s Vučićem tražiti liječnje rana koje postoji kod Albanaca, kod muslimana u Srbiji i u BiH, isto tako i prema katolicima u Srbiji, te jedan odnos prema Hrvatskoj.

“On potječe iz Novo Sada, jedne je široke vojvođanske duše. Odrastao je među pripadnicimam drugih kršćanskih religijskih zajednica”, kazao je i podsjetio da je, po dolasku u Zagreb, koji ga je dobro prihvatio, pozdravio sve vjerske zajednice, pa i ateiste i agnostike.

Tu se pojavljuje kao posebna tema proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim, kazao je, odnosno na koji će način i hoće li uopće doći do poboljšanja u tom izboru.

“Naravno da polazimo od toga da proglašenje bl. Alojzija Stepinca svecem nije stvar SPC, nego isključivo Katoličke crkve”, kazao je i s time povezao još jednu stvar:

“Možemo vidjeti da papa Franjo ima posebno poslanje. Sveta Stolica još uvijek nije priznala neovisnost Kosova, traži se način kako papa može doći do Beograda i Moskve. Mogao bi (Porfirije) u svom daljnjem djelovanju tome puno pridonijeti.”

Foto: Hina