Analitičar Zoran Kusovac tvrdi da je Profirije “režimski čovjek”: Uvijek je blisko surađivao s državom

Analitičar Zoran Kusovac tvrdi da je Profirije “režimski čovjek”: Uvijek je blisko surađivao s državom

Srpska pravoslavna crkva (SPC) dobila je novog patrijarha Porfirija Perića, a koji na novo radno mjesto stiže iz Zagreba, u kojem je obnašao dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog. Što možemo očekivati od novog patrijarha SPC-a i hoće li se odnosi sa susjedima i Hrvatskom poboljšati nakon njegova ustoličenja, za tportal je komentirao beogradski novinar i analitičar Zoran Kusova.

Kusovac je još krajem studenoga, odmah nakon smrti bivšeg patrijarha Irineja Gavrilovića, napisao na Twitteru da je Porfirije preferirani kandidat predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za tron SPC-a. Kusovac objašnjava za tportal da je Porfirije prije svega blizak Irineju Buloviću, episkopu bačkom, koji je već dugo predvodnik jedne od političkih struja u SPC-u koja je oduvijek bila za vrlo bliske odnose s državom i koja je u gotovo svemu zauzimala službeni državni stav bez obzira na to tko bio na vlasti. To se, kaže, ne odnosi samo na današnju vlast s Vučićem na čelu, nego i na prethodnike, piše Tportal.

Kusovac navodi da je Irinej Bulović jedan od utjecajnih vladika u SPC-u i jedan od nekadašnjih mladih lavova koji su svojedobno najviše obećavali da će biti čvrsti borci protiv komunizma te koji su bili učenici kontroverznog Justina Popovića. Osim Bulovića, to su još bili pokojni crnogorski mitropolit Amfilohije, Artemije, koji je također preminuo od Covida, ali je bio raščinjen jer je vodio separatnu politiku po pitanju Kosova, i četvrti je Atanasije, bivši, sada umirovljeni, trebinjski episkop.

‘Iako je Irinej bio pripadnik te tvrde protukomunističke struje SPC-a, vrlo brzo je došao u priliku surađivati s državom. Sadašnji patrijarh Porfirije direktan je Irinejev proizvod. Irinej je njemu bio duhovnik i duhovni otac, a to je nešto o čemu se po samom ustrojstvu i načinu funkcioniranja pravoslavnog monaštva vrlo vodi računa’, kaže Kusovac.

Naš sugovornik ističe da je Porfirije kao čovjek daleko ugodnija osoba od Irineja, a koji ima neprijatnu ličnost. Također ima široke poglede na stvari koje nisu direktno vezane za misiju SPC-a. Izrazito je ekumenski nastrojen, naglašava Kusovac, a što je Porfirije u svom nastupnom govoru u petak jasno istaknuo i u kojem je nazvao Hrvatsku svojom drugom domovinom. U govoru je u nekoliko navrata iznosio da su svi ljudi braća bez obzira na vjeru, pa čak i nevjernici i agnostici, te da sve ljude bez obzira na naciju smatra braćom. Sigurno je u tom govoru iznio nekoliko ideja, smatra Kusovac, koje će biti nepopularne među tvrdim nacionalistima koji doživljavaju pravoslavlje kao političku ideologiju. Takve stavove, dodaje, mogao bi u početku neutralizirati i balansirati tvrđim stavom prema Kosovu, sve dok ne dođe do situacije da se ta retorika nečim praktičnim mora izmjeriti, a to bi bilo tek kada bi se išlo prema nekim dogovorima o Kosovu, za što treba vremena.

‘Novi patrijarh će sigurno imati najmanje godinu dana prije nego što se bude morao izjasniti o bilo čemu politički neugodnom’, vjeruje analitičar, kojem se čini da je u nastupnom govoru nastojao zadovoljiti svakoga jer svatko tko je nešto htio čuti od novog patrijarha to je i čuo i dobio je svoju poruku.

Foto: Hina