Samo tjedan dana nakon ustoličenja: Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije stiže u Hrvatsku

Samo tjedan dana nakon ustoličenja: Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije stiže u Hrvatsku

Tjedan  dana nakon ustoličenja Porfirije, novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve i donedavni mitropolit zagrebačko-ljubljanski, stiže u Hrvatsku. U organizaciji Mitropolije zagrebačko – ljubljanske SPC-a i Srpskog narodnog vijeća patrijarh će, zajedno s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, u subotu posjetiti stanovnike Banije stradale u  potresu.

Dolazak na Baniju srpski patrijarh započinje u Majskim Poljanama, gdje će posjetiti kontejner obitelji Pavla Kukoleče, uz koju će obići još nekoliko stradalih obitelji u Majskim Poljanama i Glini, kojima aktivistkinje i aktivisti SNV-a s područja Gline već tjednima nesebično pomažu, javljaju Novosti.

Predviđeno je da nakon završetka posjeta banijskim obiteljima, na povratku u Zagreb zastane u bazi Civilne zaštite Lekenik, gdje se očekuje isporuka dva velika i četiri manja kontejnera, donacija Srpske pravoslavne crkve i ambasade Srbije u Zagrebu.

Ova posjeta je, ističi iz SNV-a, nastavak pomoći koju SPC uporno i nesebično od prvog dana nakon potresa šalje stanovnicima Banije, usmjeravanu upravo iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, s čijeg čela dolazi novi srpski patrijarh, a u koordinaciji s humanitarnom inicijativom SNV-a “Banija je naša kuća”.