Klauški o kontaminiranom Bandiću: Bio je kao Černobil, oko sebe je okupio klijentelističku i nepotističku mrežu

Klauški o kontaminiranom Bandiću: Bio je kao Černobil, oko sebe je okupio klijentelističku i nepotističku mrežu

Tomislav Klauški, kolumnist tjednika Express, komentirao je u Newsroomu na N1, uz pregled političke karijere Milana Bandića, dva desetljeća vladavine tog gradonačelnika Zagrebom.

“Nikada nije uspio probiti granice Zagreba, uvijek je ostao lokalni političar i ovisan o mreži”,izjvio je Klauški.  S Bandićem se nije usudio zaratiti Ivica Račan, isto kao niti Zoran Milanović kao predsjednik SDP-a.

“2002. do 2005. mislim da je tada stasao onaj Bandić kojega smo ispratili neki dan. Ta loša strana Milana Bandića, taj grčeviti nagon da ostane na čelu grada, da štiti tu svoju mrežu, da ostane utjecajan, ta glad za vlašću, za moći, to da se ne preza od toga da otvoreno sabotira Vlastu Pavić koja je bila gradonačelnica. To je bio zametak onoga kako je Bandić despotski, autoritarno, totalitarno vladao”, kazao je dalje.

Rekao je da je 2009. bila za njega prelomna, kad su ga izbacili iz SDP-a, kad je u predsjedničkoj kampanji isplivalo da se protiv njega vodi 25 kaznenih postupaka, kad se smatralo da je gotov:

“Mislilo se da će završiti u pritvoru, zatvoru.”

“To se nije dogodilo godinama iza toga. Tu je počeo period preživljavanja Milana Bandića. Ulazio je u raznorazne paktove, činio je sve što je mogao, s bilo kim, i s Ivom Sanaderom i s Andrejem Plenkovićem da ostane na vlasti”, kazao je i primijetio:

“On je uvijek znao kupiti protivnike.”

“Svi govore o političkom instinktu Milana Bandića. To je bio politički instinkt pukog političkog preživljavanja. On nije investirao u ništa osim u samog sebe”, ustvrdio je Klauški i dodao:

“Sigurno je imao već tada dilove s interesnim skupinama, dogovore s onima koji su ga financirali i te interesne skupine su ga pratile od 2009. Mislim da nije bio toliko vođa koliko eksponent skupina koje su ga podupirale; je li to bio HDZ, poduzetnici, mreža klijentelističko nepotistička koja ga je pratila.”

“Od 2013. kad je USKOK krenuo uz mig Milanovićeve i SDP-ove Vlade, bilo je pitanje mentalne higijene bilo kakva suradnja s Bandićem, ne samo žetončića, nego i samog Plenkovića koji je u Bandiću našao suradnika”, rekao je.

“Bandić je zadnji sedam ili osam godina bio duboko kontaminirana osoba, zračio je kao Černobil, tko god mu je došao blizu, mogao je biti siguran da će biti kontaminiran, ozračen. Više nije imao uza sebe ljude koji nisu bili obuhvaćeni aferama. Svaki deal s Bandićem značio je neku aferu”, kazao je i zaključio:

“Bilo je pravo čudo da Bandić nije prije pao, da ili nije izgubio izbore ili završio u zatvoru s pravomoćnom optužnicom.”