Što se dogodilo: Dvije osobe umrle nakon što su dobile cjepivo protiv korone

Što se dogodilo: Dvije osobe umrle nakon što su dobile cjepivo protiv korone

Južnokorejske vlasti u srijedu su objavile da istražuju smrt dviju osoba, obje s komorbiditetima, koje su umrle u danima nakon primitka cjepiva AstraZenece protiv covida-19.

Štićenik doma za starije i nemoćne s cerebrovaskularnom bolešću, u dobi od 63 godine, razvio je simptome, uključivo visoku temperaturu pošto je četiri dana ranije primio cjepivo, izvijestio je ravnatelj Korejske agencija za kontrolu i prevenciju Jeong Eun-kyeong.

Taj je muškarac u utorak bio premješten u veću bolnicu, ali umro je nakon simptoma trovanja krvi i upale pluća, prenosi novinska agencija Yonhap, javlja RTL.

Drugi pacijent bio je u pedesetim godina, srčani bolesnik s dijabetesom, a umro je u srijedu jer je pretrpio višestruki srčani udar dan pošto je primio cjepivo, navodi agencija.

KDCA istražuje uzroke smrti, no nije potvrdila nikakvu uzročnu vezu s cjepivom.

Agencija je ranije rekla da će isplatiti naknadu veću od 430 milijuna wona (383.466 dolara) za smrti od cjepiva protiv covida-19.

“KDCA provodi epidemiološka istraživanja s relevantnim lokalnim vlastima… kako bi potvrdila bilo kakvu vezu s cijepljenjem”, navodi Jeong.

Glasnogovornica AstraZenece u Seulu rekla je da trvrtka nema komentara.

Jeong je kazao da nije bilo smrtnih ishoda od primitka cjepiva protiv covida-19 prozvođača AstraZenece ili Pfizer/BioNTecha. Međutim, pozvao je ljude da se cijepe kada su dobrog zdravstvenog stanja. U skupini cijepljenih osoba 207 je imalo reakcije, uključivo tri slučaja ozbiljne alergijske reakcije, poznate kao anafilaksija, navodi KDCA.

Južna Koreja počela je svoje stanovništvo cijepiti prošli tjedan. U utorak do ponoći prvu dozu AstraZenecina cjepiva primilo je 85.904 ljudi, a 1.524 primilo je Pfizerovo.

Južna Koreja je potvrdila 444 novozaraženih u utorak, čime je ta zemlja ukupno imala 90.816 zaraženih i 1.612 umrlih od covida.