Neviđeni plagijat: Vesna Škare Ožbolt od riječi do riječi prepisala Mostov program

Neviđeni plagijat: Vesna Škare Ožbolt od riječi do riječi prepisala Mostov program

Nekadašnja savjetnica predsjednika Franje Tuđmana, saborska zastupnica, ministrica pravosuđa u prvoj Vladi Ive Sanadera… a poslije odvjetnica s uredom u Zagrebu u zadnjih par tjedana prometnula se kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba s ozbiljnim šansama da igra jednu od glavnih rola na svibanjskim izborima. Tvrdi da se u utrku uključila nakon zagrebačkog potresa zbog dugogodišnjih i brojnih infrastrukturnih problema, te neorganiziranosti gradske uprave.

“Moj program uključuje sve segmente problema koji su zastupljeni u našim životima, vratit ćemo Zagrebu ponovno stari sjaj i učiniti život kvalitetnijim”, objavila je na svojoj web-stranici volimzagreb.hr na kojoj je uz izborni program objavila i dodatnu razradu svojih ideja u rubrici #rješenja. Nudi ih mnogo, podijeljenih u 12 tematskih poglavlja: obnova od potresa, promet, gospodarstvo i poduzetništvo, zdravstvo, kultura, plan gospodarenja otpadom, sport…

Rijetko viđen plagijat

Lijepo je, pristojno i za birače korisno da osoba koja ima ambiciju upravljati najvećim gradom u zemlji na vrijeme i u detalje javno objavi svoj program, ideje i svoja rješenja. Za svaku bi to pohvalu bilo da ne postoji jedan “mali” problem. Njena rješenja čak su i za hrvatske prilike rijetko viđen plagijat. Mnoge rečenice, pa i cijeli pasusi #rješenja Vesne Škare Ožbolt doslovce su prepisani – od riječi do riječi, od slova do slova, od zareza do zareza – iz izbornog programa Mosta i njihova tadašnjeg gradonačelničkog kandidata Marka Sladoljeva, objavljenog uoči lokalnih izbora u Zagrebu u proljeće 2017, javlja Jutarnji list.

“U Zagrebu je moguće postići bitno bržu promjenu postupanja s otpadom… Moguće je uspostaviti i dva, pa čak i tri reciklažna centra, ovisno o prostorno planskim uvjetima i dogovoru sa susjednim gradovima i općinama…”, objavljeno je na web-stranici Škare Ožbolt u rubrici #rješenja ispod naslova “Plan gospodarenja otpadom”.

Super, ali isto to piše i u Mostovu programu iz 2017.: “Osnovna teza: U Zagrebu je moguće postići bitno bržu promjenu postupanja s otpadom … Moguće je uspostaviti i dva, pa čak i tri reciklažna centra, ovisno o prostorno planskim uvjetima i dogovoru sa susjednim gradovima i općinama”.

Kopi-pejstanja bilo je i u drugim #rješenjima, a poglavlje “Kultura” potpuno je prepisano iz Mostova programa.

“Izazovi u kulturi, umjetnosti i medijima koji su prisutni na razini Republike Hrvatske, u većem dijelu se očituju i u gradu Zagrebu, a s obzirom na brojnost ustanova, te umjetnika i kulturnjaka koji u Zagrebu djeluju, te njihov utjecaj na Hrvatsku u cjelini, ti izazovi postavljaju se u još većoj mjeri. U nizu ustanova u kulturi kojima je osnivač i materijalni pokrovitelj Grad Zagreb prisutno je upitno kadroviranje i zapošljavanje. Takvo zapošljavanje, te postavljanje čelnih ljudi ustanova u kulturi, obilježeno je nepotističkim i stranačkim pritiscima i utjecajima. Rezultat takvih kadrovskih rješenja su loše materijalno, organizacijsko i umjetničko vođenje pojedinih ustanova. Dokazi za to su financijski protuzakonite radnje, preplaćivanje naručenih poslova, angažiranje prijatelja, srodnika, stranačkih simpatizera ili članova stranaka, a koji za to nemaju potrebne kvalifikacije, obrazovanje, ni zakonske uvjete…”, piše Most 2017., ali i Vesna Škare Ožbolt 2021. godine.

Stoga smo je jučer pitali da nam komentira činjenicu da su mnoge rečenice njenih #rješenja doslovno prekopirane iz programa Mosta i da nam objasni zašto je odlučila kopirati tuđi program. Pitali smo je i hoće li se možda ispričati kolegama iz Mosta ili ukloniti prekopirane dijelove #rješenja s web-stranice?

Akcija uklanjanja

Mostovcima se nije ispričala, ali je nakon našeg upita počela brza i odlučna akcija njezina tima – prekopirane dijelove Mostova programa brisali su velikom brzinom iz rubrike #rješenja na svojoj web stranici.

– Od početka kampanje naš se program nalazi na službenoj stranici www.volimzagreb.hr u PDF formatu te je svakome vidljiv i dostupan. Jedini izvor koji je korišten u izradi našeg Programa bio je Program razvojne strategije Grada Zagreba u razdoblju 2017. – 2020. godine. Sve ostale insinuacije glede vjerodostojnosti sadržaja našeg Programa ne smatramo potrebnim komentirati. Ovakve pokušaje diskreditacije smatramo nedostojnim naše pažnje – odgovorio nam je Leo von Breithen Thurn, voditelj ureda Vesne Škare Ožbolt.

Foto: Hina

Facebook Comments