VATRENI GOVOR NA SKUPŠTINI: Profesor Jure Zovko ponovno napao udrugu “Dinamo to smo mi” i hvalio Zdravka Mamića

VATRENI GOVOR NA SKUPŠTINI: Profesor Jure Zovko ponovno napao udrugu “Dinamo to smo mi” i hvalio Zdravka Mamića

Jučer je održana Skupština Dinama na kojoj je govorio sveučilišni profesor dr Jure Zovko koji je ponovno napao udrugu ” Dinamo to smo mi”  i hvalio  uspjehe kluba pod vodstvom Zdravka Mamića. Njegov govor prenosimo u cijelosti.
“Svaki put kada naš klub postigne značajniji uspjeh u Europskoj ligi, svjedoci smo neobičnih reakcija u medijima u kojima se rezultate kuba pokušava relativizirati i istodobno nastaviti s blaćenjem osoba koji su uvelike pridonijele uspjesima najmoćnijeg nogometnog kluba u srednjo-istočnoj Europi. Tako smo u gotovo svim medijima, nakon što je naš klub eliminirao ruski Krasnodar, mogli čitati priopćenje razvikane udruge „Dinamo to smo mi“ u kojem je najavljena tužba protiv članova Skupštine GNK Dinama jer su na sjednici 1. ožujka 2018. usvojili Odluku „da se GNK Dinamo ne smatra oštećenim djelovanjem pojedinih članova uprava u različitim razdobljima, a koje su predmet sumnji, istraga i kaznenih progona pokrenutih od strane USKOK-a i DORH-a, o kojima je klub obaviješten i ne postavlja nikakav imovinsko – pravni zahtjev u tim predmetima.“ Budući da u vrijeme donošenja ove povijesne Odluke najvišeg tijela GNK Dinama, nisam bio član Skupštine najdražeg kluba, kao sadašnji član koristim priliku javno podržati ovu Odluku Skupštine i predlažem da Odluka bude platforma u obrani od kleveta i objeda protiv optuženih osoba iz Uprave kluba koji su svesrdno pridonijeli uspjesima kluba.

Istodobno bih htio naglasiti da ovom Odlukom sve optužbe protiv čelnika GNK Dinama padaju u vodu, jer je stav kluba da nije bilo nanošenja štete. Prema poznatom pravnom načelu „In dubio pro reo“ procesuirane čelnike GNK Dinama sud će, bude li pravično sudio, morati osloboditi optužebe. Nažalost pravosuđe je glavna rak-rana hrvatskog društva od uspostave države, a nije se uopće poboljšalo nakon ulaska u Europsku uniju.

U korumpiranoj Hrvatskoj imamo stotine primjera propalih „gospodarskih divova“, koje službeno nitko nije opljačkao, nitko nije pred zakonom odgovarao za njihovu propast. Na drugoj strani, imamo uspješni, moćni i jaki GNK Dinamo, koji je Uprava predvođena najuspješnijim nogometnim menadžerom južno od Alpa, navodno „opljačkala“. O tempora o mores, rekao bi slavni Ciceron. K. K. Cibonu, koja je bila ponos Zagreba i Hrvatske, dvostruki europski prvak, nitko nije opljačkao.
Zamislite da GNK Dinamo prepustimo da ga vode kojekakve udruge, koje protežiraju utjecajni portali u Hrvatskoj, kako bi izgledao… Bio bi, jamačno, u rangu NK Zagreba…

Hegel je u Filozofiji države i prava prije dvjesto godina napisao da je zadaća filozofa dati sud o vremenu u kojemu živimo, adekvatno ga promisliti i sustavno analizirati. To je primarna zadaća nas članova Skupštine GNK Dinama. Nemojmo dopustiti da nam o uspjesima kluba u javnosti dominira sud onih koji preziru ovaj klub, zavide mu na uspjesima, a pod izlikom demokracije žele ovladati Dinamom. Svatko od nas je odgovoran za promidžbu u javnosti na platformi Odluke Skupštine GNK Dinama od 1. ožujka 2018., za sliku Dinama na koji smo ponosni.

Ostajte mi u dobru, dragi prijatelji Dinama, ponosni na vrijeme u kojem naš klub postiže zavidne rezultate, zbog kojih se ljubitelji i navijači diče Dinamom. Ovom prilikom želim Predsjedniku i Upravi kluba da nastave provoditi u praksi već prokušanu i potvrđenu formulu uspjeha da moćni GNK Dinamo bude još uspješniji, ” istaknuo je  dr. Jure Zovko.

Facebook Comments