GDJE IMA DIMA, IMA I VATRE: Nino Raspudić otkrio koji moćnik iz pozadine vuče konce u hrvatskom pravosuđu

GDJE IMA DIMA, IMA I VATRE: Nino Raspudić otkrio koji moćnik iz pozadine vuče konce u hrvatskom pravosuđu

Nino Raspudić, saborski zastupnik iz kluba Mosta, gostovao je na N1 kako bi komentirao i analizira izbor predsjednice Vrhovnog suda prema prijedlogu predsjednika Zorana Milanovića, te sve ono što je tome prethodilo i što se nakon toga događa.

Odbor za ustav i poslovnik zasjedao je zbog toga što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković vratio Zoranu Milanoviću prijedlog na nadopunu, što je spomenuo voditelj, javlja N1.

“Prije svega moramo štititi institucije”, kazao je Raspudić i zatim krenuo detaljno:

“Taj zakon iz 2018. ostao je nekako nedorečen. Čudna je ta uloga DSV-a koji se uključuje u cijelu priču. Po Ustavu predsjednik (Republike) je taj koji Saboru predlaže predsjednika Vrhovnog suda, a Sabor ga odabire. Onda, u igru tim zakonom se ubacuje DSV. Nemamo pravi natječaj, nego javni poziv. Pa onda oni (DSV) kao nekakva kurirska služba, te koji se jave, daju predsjedniku, pa onda predsjednik Sabora njih može dati, a i ne mora, na glasovanje. Sad ispada da niti predsjednik Sabora to što dobije od predsjednika, ne mora donijeti u sabornicu nego može na neodređeno vrijeme uštopati.”

“Mislim da bi Ustavni sud trebao presjeći tu priču”, zaključio je da je rješenje.

Rekao je da smatra da ili treba ukloniti DSV iz procedure propisane zakonom ili da se osigura da DSV ima ozbiljniju ulogu, odnosno da to bude doista javni natječaj:

“Žalostan je rezultat, urušavaju se institucije.”

Na podsjećanje voditeljda da Radimir Čačić kaže da je takva izmjena Zakona o sudovima bila podvala da se razvlasti predsjednika, a da to SDP-ovci ti nisu prozreli, Raspudić je rekao:

“Gdje ima dima, ima i vatre”

“Pa, moguće. To trebate pitati njih, par tih SDP-ovaca koji su to tada hvalili, a sada tvrde suprotno. Ali dobro, u tri godine čovjek nešto nauči.”

Što, pak, kaže Raspudić na tvrdnje da je sadašnja situacija djelo Vladimira Šeksa iz pozadine?

“Javna je tajna da je Šeks dobrim dijelom prekrojio i sustav i pravosuđe i da je njegov utjecaj još uvijek velik. Dakle, gdje ima dima, ima i vatre”, odgovorio je Raspudić.

O tome da bi osoba poput Zlate Đurđević “razmrdala sustav” s pozicije predsjednice Vrhovnog suda, Raspudić smatra:

“Razdrmati sustav je dobro, ako će sustav biti stabilniji i funkcionalniji… A razmrdavanje koje će dovesti do veće klimavosti ionako klimavih institucija, nije dobro.”

Rješenje je samo dogovor predsjednika i premijera

Dalje je komentirao najavu SDP-a da skuplja potpise trećine zastupnika u Saboru da se prijedlog Milanovića za Vrhovni sud stavi na dnevni red u Sabor:

“Moramo vidjeti na koji način će se to formulirati, ali ja smatram da je dobro da se što više stvari raspravi u sabornici.”

“Na kraju će se to razriješiti dogovorom predsjednika Republike i, neću reći predsjednika Vlade, nego predsjednika HDZ-a koji formira većinu u Saboru”, smatra Raspudić da je najvjerojatnije.

Osvrnuo se dalje na izjavu Rade Borić da predsjednik i premijer svako malo trebaju čarke da održavaju napetost, da tu nema sadržajno bitnog.

“Ne mislim da je to tako izrežirano da oni svaku čarku dogovaraju”, kazao je Raspudić.

“Premijeru Plenkoviću je sigurno u određenim situacijama odgovaralo svrnuti pozornost javnosti od korupcijskih afera”, kazao je i dodao: “Ne mislim da je taj odnos u potpunosti izrežiran.”

Istaknuo je razlike u stabilnosti pozicija jednog u odnosu na drugog:

“Milanović još ima četiri godine predsjedničkog mandata, Plenković je u jednoj vrlo teškoj situaciji.”

Plenković se, nabrojao je, mora nositi s pandemijskom krizom, stanjem u stranci, korupcijskim aferama, s time što mu se, kako je rekao, osipaju ljudi od Slavonije do Pule.

“To je njihovo interno pitanje. Međutim, ono što vidimo je da stvari za HDZ idu nizbrdo. Mislim da su odavno izgubili bilo kakvu političku supstancu, da ih drži na okupu isključivo vlast. I dok im on (Plenković) garantira da će biti na vlasti, oni će ga podržavati bez obzira što misle o njemu. U trenutku kad osjete da se on trrese, mislim da će ljubav HDZ-ovaca prema Plenkoviću vrlo brzo doći na onu razinu koja je bila prema Sanaderu, Jadranki Kosor i Karamarku kad su krenuli nizbrdo”, kazao je.