Sada su Njemačka, Italija i Francuska stavile na čekanje AstraZenecu: Što čeka Plenković?

Sada su Njemačka, Italija i Francuska stavile na čekanje AstraZenecu: Što čeka Plenković?

Svakim danom sve je više europskih zemalja koje su u potpunosti ili djelomično prestale s korištenjem AstraZenecina cjepiva. U ponedjeljak su korištenje AstraZenecina cjepiva prekinule Njemačka, a potom Italija i Francuska.

Kako prenosi wsaz.com, Njemačka se na taj korak odlučila zbog sumnji da taj tip cjepiva izaziva zgrušavanje krvi, usprkos izjavama proizvođača i europskog regulatora koji tvrde da je ono sigurno, išu 24sata.

Prva je cijepljenje djelomično obustavila Austrija dok se ne istraži slučaj smrti zbog poremećaja zgrušavanja krvi te slučaj plućne embolije. Primjerom Austrije, vodili su se i Danska, Norveška i Island koji su u četvrtak ‘iz opreza’ obustavili upotrebu AstraZenecinog cjepiva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u ponedjeljak vlasti da nastave primjenu AstraZenecinog cjepiva pošto su se dvije države u Europi i jedna u Aziji pridružile skupini koja je prekinula uporabu tog cjepiva iz sigurnosnih razloga.

Premijer Andrej Plenković prije sastanka u središnjici HDZ-a novinarima je odgovorio na pitanja vezana za probleme u nabavi cjepiva AstraZenece, prenosi N1.

“Naš predstavnik iz HALMEDA danas je sudjelovao na sastancima EMA-e. U ovom trenutku neke države iz opreza donose mjere obustave cijepljenje, a naš stav je da temeljto sve ispitamo. Za sada, iz onoga što mi govore stručnjaci, nema promjena. Sutra ćemo vidjeti objedinjeni stav EMA-e”, rekao je Plenković.

Foto: EPA/Hina