Ugledni odvjetnik o kaznenoj prijavi protiv bliskih Bandićevih suradnika: Je li mu nešto sumnjivo?

Ugledni odvjetnik o kaznenoj prijavi protiv bliskih Bandićevih suradnika: Je li mu nešto sumnjivo?

Ljubo Pavasović Visković, jedan od najpoznatijih odvjetnika u Hrvatskoj za kazneno pravo, objasnio je za N1 što misli o kaznenoj prijavi protiv bliskih suradnika Milana Bandića, kao i što misli o okolnostima oko spora o izboru nove osobe na čelu Vrhovnog suda.

“Mislim da će DORH provesti vrlo površne izvide povodom te kaznene prijave”, kazao je Pavasović Visković. “Ne čini mi se na prvu loptu da ta kaznena prijava sadrži nešto zbog čega bi zaslužila puno pozornosti. Mislim da će nakon kratkih izvida ta kaznena prijava biti odbačena.”

Je li taj događaj, smrt Milana Bandića i okolnosti oko nje, od javnog interesa, on ne sumnja:

“Kad si javna osoba, posebno kad si politički dominantna osoba, netko od politički najvažnijih ljudi ove zemlje, jasno da si se  odrekao prava na privatnost i da se odreknuće tog prava proteže i nakon smrti.”

“Interes je opravdan, interes se može iskazivati. Kakve će to koristi donijeti, vidjet ćemo”, zaključio je, ističući ipak kroz razgovor da etički može ostati otvoreno na koji će se način javnosti baviti Bandićevom smrti, u prvom redu s obzirom na to da je iza pokojnog gradonačelnika ostala obitelj.

Ima li obitelj načina za sudski osporiti pravo javnosti u prvom redu medijima, da nastave istraživati smrt Milana Bandića?

“Granica zaštite privatnosti kod osoba poput Bandića je kudikamo manja nego kod ostalih, (običnih ljudi)… Ne vidim da bi obitelj bilo kakvim instrumentarijima to mogla zaustaviti”, odgovorio je odvjetnik.

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković

Što se tiče kaznene prijave, Pavasović Visković je rekao i sljedeće:

“Mislim da je ta kaznena prijava podignuta zbog nekakvih disonantnih tonova u javnosti.”

“Ne može se zamjerati čovjeku što je podnio tu kaznenu prijavu, ali ne možete zamjeriti niti nekome ako tu kaznenu prijavu ne doživljava pretjerano ozbiljnom”, dodao je.

Čemu se možemo nadati da će se dalje događati s tom kaznenom prijavom u DORH-u?

“DORH-u će biti više nego dovoljno da kontaktira Hitnu pomoć i bolnicu u kojoj je (Milan Bandić) zaprimljen. Pretpostavljam da je napravljena nekakva obdukcija i tu će sve okolnosti već biti puno jasnije nego sad u ovom trenutku”, odgovorio je.

On osobno ne vjeruje da bi moglo doći nečega što bi dovelo do istrage, ali je opisao, kad bi se to dogodilo, hipotetski, kako bi to išlo:

“Ako bi se utvrdilo bilo kojim načinom da Hitna pomoć nije pozvana na vrijeme, dakle da gospodin Bandić nije dobio pravovremenu medicinsku pomoć, jasno je da bi to bio razlog za interes organa kaznenog progona i da bi se provela ozbiljna istraga.”

Njemu se ne čini da tu ima ičega sumnjivog, svakako nema ništa niti protiv javne rasprave, ali:

“Ne vidim što će ta rasprava osobito dobrog donijeti.”

Foto: Hina