HRejting: HDZ uvjerljivo vodi, SDP je drugi, ali nove snage polako nadiru

HRejting: HDZ uvjerljivo vodi, SDP je drugi, ali nove snage polako nadiru

Da su sutra parlamentarni izbori, izborni bi prag prešlo samo pet političkih stranaka. Redoslijed na vrhu tablice bio bi kao i na onim pravim izborima održanima u srpnju prošle godine.

Vodeći je HDZ s malo više od 27% (27,3%) biračke potpore. 8 i pol postotna boda manje (18,8%) ima drugoplasirani SDP. Promjena u redoslijedu od zadnjih izbora na ovamo dogodila se od trećeg do petog mjesta. Sada je Možemo! treća politička snaga u zemlji s gotovo 9% (8,7%) potpore. Iza su Domovinski pokret s 8,1 i jedini koji još prelazi prag – Most, koji je na 7 i pol posto.

Da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a predizborne koalicije zabranjene, imali bismo podugačku listu stranaka koje nikada ne bi ušle u Hrvatski sabor. U skupini onih s tek nešto više od jedan posto biračke potpore su Centar (1,8%), stranka pokojnog zagrebačkoga gradonačelnika (1,5%), IDS (1,2%) i Živi zid (1,1%). G4 Ispod jedan posto su HNS (0,9%), Glas (0,8%), Reformisti (0,8%), HSU (0,8%) i HSLS (0,6%). Iz optimistične perspektive, svima njime kakvu-takvu nada može dati velik broj još neodlučnih birača. Trenutačno ih je 16% (16,1%), javlja HRT.

Uoči lokalnih izbora, HRejting će nam pokazati kako stranke i njihovi kandidati prolaze u županijama i velikim gradovima. Evo kako stranke stoje po regijama:

Da su sutra lokalni izbori, a Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija jedna izborna jedinica, izborni bi prag prešlo pet stranaka ovima redoslijedom: HDZ – 34,7%, SDP – 14,4%, Most – 12,7%, Domovinski pokret – 8,1%, Možemo – 5,1%. Dalje – nema! Ako netko ne uspije – a najbliže je tomu Centar s 3,4% – iskoristiti podatak o više od 15% (15,3%) još neodlučnih birača.

U Primorsko-goranskoj, Istarskoj i primorsko-otočkom dijelu Ličko-senjske županije prevladava lijevo-liberalna politička opcija. Prvi je SDP – 26,2%, drugi HDZ – 15,4%, treći IDS – 12,3%. Četvrto i peto mjesto dijele potpuno izjednačeni Možemo (9,2%) i Most (9,2%), a izborni prag prelazi još samo Domovinski pokret sa svojih nešto više od 6% (6,2%) glasova. Na sjevernom Jadranu je trenutačno blizu 14% (13,8%) neodlučnih birača.

 

Istok Hrvatske preferira od centra desno. Više od trećine birača Slavonije i Baranje zaokružilo bi HDZ (35,7%). SDP se tu približava 20% (19,6%). Treći je Domovinski pokret s oko 11 i pol posto biračke potpore, a prag prelazi još Most s 5,4%. Od svih ostalih stranaka koje su ispitanici HRejtinga spomenuli, šansu za prelazak praga ima samo platforma Možemo!, koja na istoku zemlje ima 4,5%. Broj neodlučnih birača golem – točno 17%.

U tri županije središnje Hrvatske plus Lika, najbolje stoji HDZ s 34,2%. Na oko 18% (17,8%) je SDP, a treći je s 8% (8,2%) – Možemo. Za 4. i 5. mjesto bore se potpuno izjednačeni Domovinski pokret (5,5%) i Most (5,5%). A prostora za borbu je na pretek, jer neodlučnih je birača ovdje više od 19% (19,2%).

U četiri najsjevernije županije dominira SDP-a. Ali na razini statističke pogreške. Oni su na 27,7%, a HDZ na 25,2. Daleko iza te dvije stranke, ali iznad praga još su samo Domovinski pokret (6,7%) i Možemo (5,2%). Blizu pragu na sjeveru Hrvatske, gdje je i njegova Varaždinska županija, su Čačićevi Reformisti (4,2%). Neodlučnih, opet mnogo – 16%.

Ako se sudi prema HRejtingu, najneizvjesniji bi izbori bili u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, gdje je razlika između prve tri stranke kreće oko tri posto. HDZ je na 18,7; SDP na 15 i pol, a Možemo na 14,4%. Izborni prag prelaze još Most koji je na 9% (9,1%), Domovinski pokret na 8% (8,0%) i poprilično udaljena od njih stranka pokojnog Milana Bandića (5,3%). Broj neodlučnih birača oko 14 i pol posto.