Beroš se potpuno pogubio: Ne želi rezati troškove u zdravstvu, ali zato zagovara nove namete za poduzetnike i radnike

Beroš se potpuno pogubio: Ne želi rezati troškove u zdravstvu, ali zato zagovara nove namete za poduzetnike i radnike

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti nakon što je veledrogerija Medika danas objavila kako obustavlja dostavu lijekova svim bolnicama u Hrvatskoj, osim jednoj u Lovranu.

Na početku je rekao kako su duboko svjesni problema dugova prema veledrogerijama te da se radi o “kroničnoj boljki” zdravstva koja traje već desetljećima.

“Imamo određeno utemeljenje za rješavanje tog problema u ovom trenutku. Ministarstvo zdravstva djeluje u okviru svog proračuna i ne može riješiti problem bez Vlade i Ministarstva financija. Imamo određeno rješenje u pogledu ubrzanog proračunskog transfera koji ćemo predstaviti sutra na sastanku”, rekao je.

“Radit ćemo sve da nitko ne ostane bez lijekova”

Rekao je i kako vjeruje da će sve krenuti u dobrom smjeru, javlja N1.

“Sutra imamo sastanak s predstavnicima veledrogerijama. Svjesni smo problema i predložit ćemo rješenje usuglašeno s Ministarstvom financija. Radit ćemo sve da nijedan građanin ne ostane bez lijekova”, rekao je.

Na pitanje zašto se prije nije nešto poduzelo te zašto se ne javlja na telefon ministar je rekao kako se takve stvari ne rješavaju telefonom.

“O iznosima trenutačno ne mogu odgovoriti, riječ je o kratkoročnom rješenju za nekoliko mjeseci…” kazao je.

Veća izdvajanja iz plaća

Upitan je i uključuje li spomenuti plan poskupljenje zdravstvenih usluga, ministar je kazao “ne direktno”, no potom dodao: “Mogao bi se povećati stupanj izdvajanja iz naših plaća.”  Zanimljivo je da  ministar Beroš rješenje vidi u dodatnom opterećivanju poduzetnika i građana, ali zato ne želi poduzimati  reforme koje bi donijele znatne uštede. Tako, na primjer,  Zagreb ima čak   17 bolnica, a superbogati Stockholm samo dvije.

Podsjećamo, dug prema veledrogeriji Medika popeo se na dvije milijarde kuna, a predsjednik uprave Jasminko Herceg za DNEVNIK.hr kazao je kako je situacija neodrživa te je ugroženo isplaćivanje njihovih obveza, uključujući i plaće radnika.

Premijer Andrej Plenković danas je najavio kako će ministar Beroš i ministar financija Zdravko Marić razgovarati s predstavnicima veledrogerija te će im sredstva biti isplaćena.