Milanović otvorio još jedno bojište: Evo što mu je odgovorio zastupnik kojeg je “kupio mađarski diktator”

Milanović otvorio još jedno bojište: Evo što mu je odgovorio zastupnik kojeg je “kupio mađarski diktator”

Zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics u četvrtak je u priopćenju “neistinama i klevetama” nazvao izjavu predsjednika Republike Zorana Milanović da je Jankovics na izborima “kupovao glasove Orbanovim novcem.

“Ljudi su optuženi i osuđeni u Osijeku radi kupovanja glasova zbog konverzija Srba i Roma u Mađare”, rekao je Milanović u srijedu na Plitvicama dodavši kako “mađarski diktator kupuje zastupnike koji se onda prodaju u Saboru”, javlja Tportal.

Jankovics odgovara kako on ima legitimitet predstavljanja mađarske zajednice u Hrvatskom saboru jer je na izborima 2016. za njega i njegova zamjenika glasao 2731 birač mađarske nacionalnosti, a 2020. rekordnih 2807 od ukupno upisanih 11.237 birača Mađara (24,8 posto).

“Sukladno tome, moj je izborni legitimitet u omjeru najmanje jednak onom kojeg danas ima predsjednik Milanović, posebice u svjetlu činjenice da niti jedan od mojih prethodnika na bilo kojim prethodnim izborima nije ostvario niti blizu takvo povjerenje unutar mađarske zajednice u Hrvatskoj”, ističe Jankovics.

Što se tiče “stavljanja mađarskog premijera Orbana u kontekst diktatora”, Jankovics predlaže Milanoviću da razgovara s pripadnicima hrvatske manjine u Mađarskoj, kako bi vidjeli kako “diktator Orban” postupa s hrvatskom manjinom.

“Osim toga, koristim priliku iznova zahvaliti mađarskoj Vladi i Orbanu na izvanredno velikoj pomoći Hrvatskoj u obnovi nakon potresa na Banovini, u vidu izgradnje nove crkve u Žažini i nove srednje škole u Petrinji”, kaže Jankovics.

Zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics

Također odbacuje Milanovićevu tvrdnju o presudi za kupovanje glasova na izborima za zastupnika mađarske manjine 2016. godine.

Prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Osijeku ukinuo je drugostupanjski sud zbog ‘teške povrede prava na pravično suđenje'”, ističe Jankovics koji tvrdi da je taj postupak “posljedica zlouporabe DORH-a i pokušaj relativiziranja izbornog poraza” njegovih političkih oponenata.

“Pozivam Milanovića da hrvatskoj javnosti objasni motive prihvaćanja amandmana Kluba SDP-a u prosincu 2014., kojim se u državnom proračunu ‘Aktivnost: A860006 – Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava’ smanjio s predviđenih 1.501.000 na 1000 kuna, kako bi se pro-SDP-ovoj mađarskoj udruzi u Hrvatskoj – Savezu mađarskih udruga iz Belog Manastira u izbornoj 2015. odobrilo dodatnih 1.500.000 kuna”, kaže Jankovics.

Naslovna fotografija:  Naslovna fotografija: Viktor Orban i Zoran Milanović razgovaraju u Bruxellesu 2012. godine

Foto: Hina