I nakon Bandića – Bandić: Je li njegova nasljednica odigrala sramotan “dupli pas” sa Šostarom?

I nakon Bandića – Bandić: Je li njegova nasljednica odigrala sramotan “dupli pas” sa Šostarom?

U srijedu kasno poslijepodne – do smrti Milana Bandića zamjenica gradonačelnika, a sada vršiteljica dužnosti gradonačelnice Zagreba i kandidatkinja za novu gradonačelnicu – Jelena Pavičić Vukičević sazvala je konferenciju za novinare na kojoj je objavila da će preuzeti dužnost čelnice Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, dužnost koju je dotad formalno obnašala druga Bandićeva zamjenica gradonačelnika – Olivera Majić.

Neposredni povod za takvu odluku Jelene Pavičić Vukičević bila je, nema sumnje, javna bruka koju je izazvala najava još jednog dugogodišnjeg bliskog suradnika pokojnog gradonačelnika, ravnatelja “Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar” Zvonimira Šostara da će Zagrepčanke i Zagrepčani pod prijetnjom kazne morati nositi zaštitne maske na licu svugdje i bez iznimke – pa i na otvorenim prostorima, javlja Jutarnji list.

– Nisam za to da se uvede mjera nošenje maske na otvorenom i mislim da je najbolje da u ovom trenutku preuzmem vođenje Stožera civilne zaštite Grada Zagreba – rekla je Pavičić Vukićević jučer kasno poslijepodne i izrazila žaljenje što se “uznemiravalo Zagrepčane tom informacijom”.

A taj koji je “uznemiravao Zagrepčane tom informacijom” mora biti već spomenuti Zvonimir Šostar koji je ranije, jučer prijepodne, na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite najavio pooštravanje mjera, pa tako i obavezu “nošenja maski i na svim otvorenim prostorima”. I to bez ikakvih ograda ili izuzetaka. Šostar je najavio da će ljudi i na terasama kafića morati nositi maske, točnije da će masku moći skinuti samo u trenucima dok uzimaju gutljaj kave, čaja, gorkog pelinkovca ili piva.

– Dok piju, mogu maknuti masku, a onda je odmah vratiti – rekao je Šostar.

Odmah nakon toga krenulo je zgražanje građana po društvenim mrežama, a Šostarov rigidan prijedlog korištenja maski nepotrebnim su proglasili i čelnici Nacionalnog stožera civilne zaštite RH.

Nemali broj građana, kao i novinara, potez gradonačelničke kandidatkinje i v.d gradonačelnice Zagreba Jelene Pavičić Vukičević, povučen samo nekoliko sati nakon što je Šostar javno “prebijen”, protumačilo je tipičnim modusom operandi sada pokojnog gradonačelnika Bandića.

Ukratko: stvori problem, nagovori nekoga da povuče nepotreban potez, navuci gnjev građana, a onda se pojavi kao “Batman” i riješi problem.

Mnogi su, dakle, pomislili da je Pavičić Vukičević, kao što bi to napravio i Milan Bandić, sa Šostarom odigrala “dupli pas”. Šostar (bad cop) izađe s nepopularnom mjerom, građani polude, a onda “good cop” Pavičić Vukičević kao “bog iz mašine” jednim potezom riješi problem i građane spasi od “zlog Šostara”.

U prilog toj tezi ide i sadržaj e-maila, kopija kojeg je u posjedu Jutarnjeg lista, a iz kojeg se vidi da je o svim mjerama koje će Šostar predložiti, prije njegove konferencije za medije, u 9:53 sati bila obaviještena i v. d. gradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević.