Raspudić šokiran potezom Aladrovića: Jelena Veljača daje odvratne komentare, a ministar se s njom konzultira

Raspudić šokiran potezom Aladrovića: Jelena Veljača daje odvratne komentare, a ministar se s njom konzultira

Nekoliko sati nakon žestokog aktualnog prijepodneva u Saboru zastupnik iz kluba Mosta Nino Raspudić objasnio je u emisiji Newsroom na N1 što ga je to u ponašanju predsjednika Sabora i predsjednika Vlade izbacilo iz takta. Najviše vremena ipak je posvetio uzrocima i posljedicama tragedije dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške.

Govorio je o tome što misli o smrti dvoipologodišnje djevojčice koja je u domu bioloških roditelja u koji je vraćena iz udomiteljske obitelji, pretrpjela takve udarce da je umrla. Bila je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi:

“Smatram da je loše je ići u ishitrene promjene zakona. Svatko normalan u Hrvatskoj bio je potresen ovim teškim, bolnim, mučnim slučajem. Međutim, sustav je složen, jako je puno različitih konteksta i situacija, i kad je riječ o zakonu, tu treba raditi hladne glave, kako potaknuti ovim slučajem, ne bismo napravili štetu na nekoj drugoj strani.”

“Potpuna dezorijentiranost ministra Aladrovića”

“Očito je da su neki ljudi krivi zašto je došlo do ovoga, nije to nešto što se nije dogodilo izvan ovoga”, kazao je i konstatirao da je netko donio katastrofalno lošu procjenu.

Međutim, Raspudić je dodao:

“Stvorena je jako loša atmosfera, mediji su pretjerali, nisu poštovali intimu djevojčice, udomitelja, socijalnih radnika, pa i biološke obitelji.”

“Pumpala se atmosfera da su krivi ne samo konkretni socijalni radnici, za koje će se vjerojatno utvrditi da su napravili neke propuste, nego da su krivi svi socijalni radnici, pa i sustav kao takav. Pa smo čuli, evo, ‘svi smo krivi’”, dodao je.

“Ja nisam kriv. I niste vi krivi. Roditelji, izgleda majka je usmrtila to dijete. Ono gdje se može tražiti odgovornost je zašto je dijete koje je izuzeto iz obitelji, vraćeno u obitelj u koju nije smjelo biti vraćeno. Tu treba jasno utvrditi krivca, a ne to koristiti za paušalne ocjene kompletnog sustava socijalne skrbi, pa tako i svih nas”, kazao je.

Potom je objasnio što mu također smeta:

“Potpuno je nedopustivo da se nekvalificirane osobe sada miješaju u reformu sustava socijalne skrbi. Konkretno govorim o gospođi Veljači i njenoj inicijativi, koja se valjda u dan i pol prosvijetlila. Najprije daje odvratne, prostačke komentare na društvenim mrežama na sve ljude u socijalnom sustvu, da su uhljebi, psuje im krv i slično, a onda, dan i pol nakon toga, ministar Aladrović nju prima, kao osobu bez ikakvih kvalifikacija, da se time bavi. Onda se pitamo kakvu poruku on time šalje ljudima u sustavu socijalne skrbi?”

“Po meni, to govori o jednoj potpunoj dezorijentiranosti ministra Aladrovića”, zaključio je, a za socijalne radnike dodao:

“Znamo primjere gdje su oni napadani, pa i usmrćivani.”

“Bojim se, nakon što se za nekoliko dana slegne, više se nitko neće očešati oko ovih problema u socijalnom sustavu”, smatra Raspudić.

 

Ovo su neprimjereni komentari Jelene Veljače koji su zgrozili javnost

 

Voditeljica ga je pitala što smatra kako bi trebalo riješiti probleme udomitelja, činjenicu da su domovi za nezbrinutu djecu pretrpani, da se u Hrvatskoj djecu teško posvaja. Raspudić je odgovorio da je dio problema administrativna zakrčenost procedure i dodao:

“To svakako treba pojednostaviti. Ali i ne otići u drugu krajnost da se olako oduzimajju djeca biološkim roditeljima tamo gdje to nije nužno.”

Raspudić se složio da danas u Saboru nije bila riječ o pojavi koja se nije i ranije viđala. Ali, nešto jest bilo drugačije, objasnio je:

“Kao da čovjek govori o Singapuru!”

“Da, već se viđalo, ali danas je kap stvarno prelila čašu. Uzevši kakvo je stanje u zemlji, uzevši što se događa; od koronakrize, od problema s cijepljenjem, od činjenice da se Zagreb ne obnavlja, da je Banovina već de facto zaboravljena, niz afera vladajućih, problema u socijalnom sustavu, i da ne idem dalje, danas slušam zastupnika vladajuće stranke, on ustaje i govori da se u Hrvatskoj nije nikad više gradilo, investiralo, napredovalo… Ja slušam; kao da čovjek govori o Singapuru! Jednostavno, kap je prelila čašu”.

“Nažalost, aktualni sat s premijerom Plenkovićem se svodi na to da pola pitanja koja postavljaju zastupnici iz vladajuće većine, svodi se na ulizivanje i  unaprijed dogovoreno nabacivanje lopti da se on i njegovi ministri mogu pohvaliti. A s druge strane, na pitanja oporbe predsjednik Vlade uopće ne odgovara”, opisao je što se događalo danas u Saboru.

Rekao je da Andrej Plenković nije odgovorio na nijedno pitanje oporbe o meritumu stvari:

“Služi se raznoraznim retoričkim smicalicama ili se ulovi nečeg sporednog u samom pitanju i onda na to potroši te četiri minute. S jedne strane polovica pitanja su potpuno isprazna, unaprijed dogovorena i uliznička, a s druge strane se na pitanja oporbe uopće ne daje nikakav odgovor.”

Za aktualni sat je još nešto primijetio:

“To je i prilika za premijera da obrani neke svoje poteze, ali on to ne čini.”

Komentirao je i to što je aktualni sat relativno rijetko, nakupi se tema:

“Sklon sam tome da se aktualni sat izmijeni, da bude češće. Da, mislim da bi trebao biti jednom mjesečno.”

Jer ovako, kaže:

“To se svodi na: ‘Ja tebi vojvodo, ti meni serdare!’ Mislim da to kod javnosti postiže kontraefekt.”

Za vladajuću stranku kazao je da smatra da je njenim predstavnicima problem uopće i ova tri ili četiri godišnje. Rekao je da su danas u Saboru dotaknuta sva pitanja i sve bitne teme po Hrvatsku danas, ali:

“Predsjednik Vlade Plenković do savršenstva je razvio tu vrstu retoričke igre i umješnosti da izvrda i da ne odgovori na pitanje.”