Kovačević je preko Janafa sredio sinu Lexus, a kćeri Alfu Romeo: Hoće li na metu istražitelja doći Ivan Vrdoljak?

Kovačević je preko Janafa sredio sinu Lexus, a kćeri Alfu Romeo: Hoće li na metu istražitelja doći Ivan Vrdoljak?

Novi Alfa Romeo Giulietta za kćer, najam Lexusa za sina, stan u luksuznom zagrebačkom Ban Centru te također novi stan na splitskom Žnjanu pokloni su koje je, prema najnovijim USKOK-ovim inkriminacijama, bivši direktor Janafa Dragan Kovačević primao od poduzetnika Ivana Širića u zamjenu za dobivanje oko 30 milijuna kuna vrijednih poslova s Janafom.

Nakon što je u rujnu prošle godine Kovačević s još dvojicom direktora iz Janafa bio uhićen u akciji policije i USKOK-a zbog primanja mita od poduzetnika Kreše Peteka za pogodovanje kod dobivanja poslova s Janafom, te nakon što je nekoliko mjeseci proveo u istražnom zatvoru, u srijedu su ujutro policajci iz PNUSKOK-a ponovno pokucali na Kovačevićeva vrata s nalozima za pretragu i uhićenje. I ovoga puta optužen je da je u zamjenu za mito pogodovao jednome poduzetniku da dobije poslove s Janafom, a riječ je o Ivanu Širiću, vlasniku tvrtke Cefis d.o.o. koja se bavi održavanjem informatičke opreme, javlja Jutarnji list.

No, za razliku od slučaja s Krešom Petekom, kada se Kovačeviću na teret stavljalo da je od Peteka primio 1,96 milijuna kuna u gotovini, nove USKOK-ove optužbe terete Kovačevića da je mito primio u obliku nekretnina, točnije dva luksuzna stana, u Zagrebu i Splitu, te u vidu drugih darova koje je primao za sebe i članove svoje obitelji. Osim Kovačevića i Širića, u srijedu je ponovno uhićen i bivši direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, Vlado Zorić, te direktor tvrtke M.G.S. za proizvodnju vatrogasnih vozila iz Kraljevice, Edo Seifried.

Prema svemu sudeći riječ je o optužbama koje su proizašle iz ranije prikupljenih dokaza tijekom prijašnje istrage protiv Kovačevića, a koje su istražitelji u međuvremenu analizirali te ocijenili da iz njih proizlazi osnovana sumnja za nova kaznena djela podmićivanja. Naime, pitanje famoznoga stana u Ban Centru, koji je formalno u vlasništvu Širićeva Cefisa, pojavilo se već tijekom prve istrage dok su istražitelji tajno pratili i snimali Kovačevića. Zabilježili su kako Kovačević odlazi u Ban Centar gdje koristi garažno mjesto na kojemu je zamijenio automobile te se iz podzemne garaže izvezao drugim vozilom.

Prikriveni vlasnik

Budući da stan formalno nije imao nikakve veze s Kovačevićem, nije niti bio blokiran rješenjem o blokadi svih Kovačevićevih nekretnina. No, prema svemu sudeći istražitelji su nastavili “kopati” po tom stanu, ali i poslovima koje je Cefis imao s Janafom, da bi na kraju to dvoje u srijedu doveli u uzročno-posljedičnu vezu. Konkretno, premda te nekretnine ne glase na Kovačevića nego na Širića i njegove tvrtke, USKOK je osumnjičio Kovačevića da je već nekoliko godina pravi vlasnik tih stanova, odnosno da ih je Širić kupio za njega.

Policija i USKOK dokaze za to prikriveno vlasništvo moguće nalaze u nizu manjih indicija, poput dijelova prisluškivanih razgovora, svjedočenja susjeda, plaćanja troškova za uređenje te nekretnine i slično, kao i u nekim prijašnjim slučajevima. Kovačević, pak, tvrdi, kako doznajemo, da on s tom nekretninom nema nikakve veze te je prijepodne navodno odbio kao vlasnik prisustvovati pretrazi nekretnine jer, kako tvrdi, on nije vlasnik.

Stan u Ban Centru te stan na Žnjanu pretraženi su prijepodne bez njegove prisutnosti. Inače, tu zgradu na Žnjanu gradila je tvrtka u vlasništvu bivšeg šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka i njegova stranačkog kolege Klementa Bašića.  Bit će zanimljivo vidjeti kako će se  razvijati istraga i hoće li na dnevni red  istražitelja doći i bivši predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljaka.

No, te nekretnine nisu sve što USKOK inkriminira Kovačeviću kao mito. Osim njih Širiću se na teret stavlja da je Kovačevićevu sinu plaćao najam automobila Lexus, ali i da je Kovačevićevoj kćeri kupio Alfa Romeo Giuliettu koju trenutačno vozi. Naime, provjeravajući imovinu Kovačevića, ali i njegove obitelji, istražitelji su uočili vozilo, no provjeravajući kod prodavača utvrdili su da vozilo nije platio Kovačević, nego Širić.

Također analizirajući kontakte između Kovačevića i njegove kćeri, otkrili su razgovor u kojemu Kovačevića kći javlja ocu o automobilu koji želi, a on joj je rekao da sama odluči koji će joj automobil kupiti. “Tata, ja sam odabrala”, navodno je zabilježeno u komunikaciji, no to vozilo, prema optužbama istražitelja, ne plaća Kovačević, nego Širić. Kako se pak među osumnjičenima pojavio i Edo Seifried, posebna je priča, piše Jutarnji list.

Foto: Hina