Željko Jovanović poslao poruku bjeguncu: Kada je hajdukovac Hrvoje Maleš prijavio reketarenje, Mamić ga je optužio da je druker

Željko Jovanović poslao poruku bjeguncu: Kada je hajdukovac Hrvoje Maleš prijavio reketarenje, Mamić ga je optužio da je druker

U emisji Hrvatskog radija “Poligraf” Željko Reiner, saborski zastupnik HDZ-a, Nikola Grmoja, predsjednik Antikorupcijskog vijeća i saborski zastupnik Mosta, te Željko Jovanović, vanjski član Antikorupcijskog vijeća i član SDP-a, slažu se da se s korupcijom treba obračunati. Međutim, ne slažu se oko toga tko ima veći broj afera i tko je zaslužan za potonuće Hrvatske na antikorupcijskoj ljestvici.

Jovanović je  komentirao ” Mamićevu borbu za reformu pravosuđa” i primjere korupcije koje je dao. Podsjetio je da je  2011. došlo do uhićenja dvojice sudaca koji su tražili novac da bi pošteno sudili.

– Dakle, oni su reketarili da bi pošteno sudili, a tvorac tog modela bio je osuđenik, bjegunac od hrvatskog pravosuđa, na kojeg ja ne bi trošio puno riječi jer on je taj model nastavio primjenjivati u svakodnevnoj praksi, gdje je kupovao nogometne suce, suce općinskih i županijskih sudova, Ustavnog, Vrhovnog suda, plaćao je kampanje HDZ-u, predsjednici države. Dakle, korumpirao je kompletan segment društva u svakom dijelu i zapravo je najnegativnija pojava i smatram da je sprdačina što on sada šalje poruke, dodaje Jovanović.

Kada je hrabri Maleš prijavio reketarenje, onda je rekao da je to jedan druker i da mu žarač guraju u stražnjicu, to nikad ne bi učinio, a danas zato što je uludo ulupao novce, želeći da se oslobodi presude napada sudstvo i pri tome priprema sebi zapravo odstupnicu za sljedeći proces koji ga čeka, kako bi se izvukao od zaslužene kazne, jer je koristio Dinamo kao svoj osobni bankomat.

Grmoja dodaje kako bi volio da Mamić otkrije koje je sve političare podmićivao i kome je davao novac.

– Pozvao sam ga da to učini i dostavi Antikorupcijom vijeća, ali je jasno da on to radi za sebe. Tko je kadrovirao pravosuđe, tko je postavio Đuru Sessu, upitao je Grmoja Reinera. Mi nismo, kaže, glasovali za njega i cijelo vrijeme smo upozoravali, te sam Sessi rekao oči u oči ovo što mu Mamić sada govorimo. U zadnjih desetak godina imamo samo pet postupaka protiv sudaca i jedan od tih je onaj koji je napisao vulgaran dopis ministarstvu pravosuđa. Imamo činjenicu da se suci druže s osuđenicima. Kako je moguće da budete u koaliciji sa Željkom Kerumom, upitao je Reinera.

Reiner odgovara da postoji izreka kad stanuješ u kući od stakla, nemoj bacati kamenje i podsjetio na aferu Grizli.

– Podsjetimo se da je upravno vijeće Hrvatskih šuma snizilo kriterije za zamjenika ravnatelja, kako bi se dalo mjesto kumu visokog dužnosnika Mosta. Bio bih oprezan i ne bih prozivao nikoga, neću spominjati imena, ali mislim da je neovisnost organa progona i sudstva ključna. Svi znamo da ima problema u sudstvu i ti problemi se vuku. Svi zajedno bi se trebalo truditi i pozicija i opozicija, ako govorimo o zakonodavnom tijelu, da se i percepcija i stvarnost promjena na bolje. Neće se ništa postići ako se to koristi u svrhu dobivanja političkih poena, posebno pred izbore, ističe Reiner.

Grmoja je uzvratio da taj kum nije imenovan ili se predbacuje nešto što je neka PR agencija imala u svom cjeniku. Ja mogu samo biti ponosan da nam nemate što izvući, a ja kad se idem sjetiti koju bi aferu izvukao, ne znam koju bih ladicu otvorio.

Tko ima više afera…

Bez političke volje nema učinkovitost načina da se suzbije korupcija i nije baš za svake Vlade bilo isto, ističe Jovanović. 2015. smo ušli u krug nekorumpiranih zemalja, a nakon toga smo duboko potonuli.

– Govori gospodin Reiner – mi političari moramo pokazati svojim primjerom. Pa kako HDZ može podržavati za gradonačelnika čovjeka koji je plagirao doktorat, a Reiner je ugledni akademik i političke stranke moraju krenuti od sebe. HDZ je stranka osuđena za zločinačko udruživanje i sada opstruira imenovanje za čelnika Vrhovnog suda. To, su ključni problemi i teško da ćemo s HDZ-om uspjeti napisati Strategiju, rekao je Jovanović.

Gospodin Jovanović vjerojatno misli da su hrvatski građani kao zlatne ribice i da se ne sjećaju što je bilo ranije pa da ga podsjećam na priče od raznih ministara koji su morali otići a neki i nisu otišli usprkos tome što je bila evidentna zloporaba položaja, gradonačelnika koji su kupovali poljoprivredna zemljišta, pa je gradsko vijeće to prenamijenilo u građevinsko zemljište. Od županica od gradonačelnika koji su pravomoćno bili osuđeni za korupciju itd. itd., mogao bih dugo nabrajati, ponavljam nisu hrvatski građani zlatne ribice.

Kad bih nabrajao afere HDZ-a, trebalo bi nam dva poligrafa, uzvratio je Jovanović. Podsjetit ću samo na slučaj Virovitice, gdje nestalo iz proračuna 17 milijuna kuna, a jedan čovjek se i ubio, a dan danas se ne zna gdje je taj novac. Glavni krivac za stanje u državi je HDZ, a za to ima i sudsku presudu.

U emisji Hrvatskog radija “Poligraf” gustovali su Željko Reiner, Nikola Grmoja i Željko Jovanović

Reiner kaže kako je Jovanović uspio spomenuti jedan slučaj, a oni su uspjeli u dva mandata napraviti tolike štete i zamračiti tolike novce.

– Svi zajedno moramo raditi na tome da okruženje bude bolje, ali ne možemo i smijemo izravnim utjecajem. Svi zajedno kao društvo moramo nastojati da budemo pravo demokratsko društvo i političari ne smiju imati veze s politikom. S tom se rečenicom Jovanović složio, ali napomenuo kako je Šeks ustrojio ovakvo pravosuđe i da ono mora postati neovisno. Nadam se da će izborom predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda simbolički krenuti reforma hrvatskog pravosuđa, napominje Jovanović.

Grmoja kaže da je jasno ako je jedan moćnik mogao potkupljivati suce onda netko tko ima moć i utjecaj u društvu može imati utjecaja i na sve suce. Sigurno je da hrvatski političari imaju utjecaj na pravosuđe. Od toga, gospodine Reiner, ne možete pobjeći, rekao mu je Grmoja. Možete se natjecati čijih afera ima više, ali je činjenica da je HDZ 20 godina na vlasti. Kad postanete svjesni svoje odgovornosti tada ćemo možda moći nešto mijenjati.

– Nitko ne može poreći ono što sam rekao, a to je da političari ne smiju utjecati niti na organe progona niti na pravosudnu vlast. Bilo koji način razmišljanja protivno tome je totalitarizam, ističe Reiner.

Grmoja proziva premijera

Kad govorimo o radu DORH-a odgovorno tvrdim da politika utječe na rad DORH-a i to premijer Andrej Plenković, i imam slučaj, dakle, Damir Sabljak je udaljen s posla i ako govorim neistinu pozivam i DORH nek me kazneno gone, a neka mi Sabor skine imunitet, ističe Grmoja.

Reiner je rekao da je to obična kleveta dok Grmoja ne predoči barem jedan dokaz o tome i kako će uvijek misliti da je to sramotno zloupotrebljavanje saborske govornice da se političkog protivnika difamira.

Grmoja navodi kako ima konkretne dokaze, da je glavni inspektor ministarstva vanjskih i europskih poslova priznao da su prekršeni pravilnici. Postoji i prijava DORH-u koja je odbačena, a čovjek koji je to prijavio nije uopće ispitan, dodaje Grmoja.

Jovanović kaže da može potvrditi navode Grmoje i pričati o zaštiti zviždača, a imati primjer gospodina Sabljaka pokazuje da je zakon mrtvo slovo na papiru.

Afera Janaf i uhićenja

Na pitanje o aferi Janaf Reiner ističe da su najbolji dokaz sadašnja uhićenja pokazuju da DORH, USKOK i PNUSKOK funkcioniraju, ali na njih se ne može i ne smije utjecati i oni rade svoj posao, jer da ne rade ne bi bilo uhićenja, nego zataškavanja stvari.

Grmoja kaže da smo se nagledali scena spektakularnih uhićenja, ali nažalost bez epiloga i to je ono što ljudima smeta. Dok svi ne promijenimo metalni sklop i dok ne odbacimo modele ponašanja nećemo ići naprijed.

– Ja ću napraviti sve što je u mojoj moći da smanjim korupciju, ja sam spreman za to platiti bilo kakvu cijenu. Znam da kolege iz HDZ-a nisu zadovoljni mojim istupima, ali nisu me oni birali i da institucije budu upravo onakve o kakvim govori gospodin Reiner, rekao je Grmoja.

Namjerava li se Jovanović baviti i dalje isušivanjem močvare i kroz funkciju savjetnika predsjednika države za sport, Jovanović odgovara da ako govorimo o sportu, to je aktivnost koja građanima može pomoći u očuvanju zdravlja.

– Ako postoji bilo kakva prepreka pokušat ću se izboriti da se to spriječi. Ta sintagma o močvari je izrečena u trenutku kada su reketarili sportaše. Bilo bi dobro kad bismo imali Savez za borbu protiv korupcije da prijeđemo s riječi na djela i da mi političari u svojoj stranci ne toleriramo nikakve korupcijske skandale, navodi Jovanović.

Naslovna fotografija: Bivši predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš

Foto: Hina