Vesna Škare Ožbolt: Bila sam protiv suca Turudića, ali on je prošao jer je bio miljenik politike

Vesna Škare Ožbolt: Bila sam protiv suca Turudića, ali on je prošao jer je bio miljenik politike

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt komentirala je za N1 televiziju stanju u pravosuđu.

“S jedne strane imamo raznih situacija u ovoj zemlji, pravna država nam je u posljednje vrijeme jako šarolika. Različiti su kriteriji. Postoje u ovoj zemlji očito kategorije ljudi. Za neke zakon vrijedi, sve redom ide, a neki to sve eskiviraju i povlašteni su. Postoje dva paralelna svijeta kada je riječ o pravnoj državi Hrvatskoj, to vam kažem ja koja sam bila ministrica pravosuđa, ali to mi tako sad djeluje”.

“Nisam htjela imenovati Turudića”

Podsjetila je na svoj mandat na čelu Ministarstva pravosuđa:

“Pa ja sam u to vrijeme napravila velike pomake, digitalizirala sam zemljišne knjige, stavili smo transparentan sustav, nitko više nije mogao mijenjati zemljišno-knjižno stanje a da vi to ne znate, osnovala sam pravosudnu akademiju, uveli smo suđenje u zakonskom roku, tri godine za lakše i pet godina za teže, ubrzali smo postupke… U ono vrijeme smanjili smo zaostatke na minimum”, kaže i osvrće se na Turudića koji prije nekoliko dana nije izglasan za suca Visokog kaznenog suda:

“Nakon toga ja sam otišla, znate već pod kojim uvjetima. Nisam pristala na slučaj Turudića, nisam ga tada htjela imenovati, nekako sada mi se ostvarilo priznanje. Ne gledam na ovo sada kao na satisfakciju, nego kao na ispravnost mojih procjena koje je onda vladajuća politika osudila, imenovala ga na sve na što ga je mogla imenovati. Moglo bi se reći sudac miljenik politike. Mislim da bi se pravosuđe trebalo ozbiljno depolitizirati, mislim da je ovo korak u tom smjeru i to dobar korak”.

O slučaju osječkih sudaca kaže:

“Treba raditi sa svima njima, treba dizati ljestvicu standarda u ovom zemlji, etički kodeks sudaca, kontrola posebno onih koji sude korupciji, organiziranom kriminalu, ti suci se moraju staviti pod zaštitu, mora se znati sve što rade. U ovoj zemlji se dogodila situacija da se suci s osumnjičenicima provode na zabavama s tamburašima. Gdje se to može dogoditi? To je apsurd. Treba jako dizati ljestvicu, a nekako se to pustilo. Ništa se ne rješava sustavno”, kaže.

O reformi pravosuđa

Rekla je kako se sada ponovno aktualizira njezin projekt:

“Gradit će se Trg pravde, sjećate se to je bila moja inicijativa iz mog vremena, da svi sudovi prvog stupnja budu na lokaciji Ilica-Selska. To je u moje vrijeme bio projekt Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, to je bilo 10 strateških projekata. Napravili smo kazneni sud, sud za maloljetnike i trebalo je ići dalje pa onda su mene smijenili i to je sve stalo.

Koliko je sada prošlo godina? Sudovi su svi više manje u jako lošem stanju, što zbog potresa, što zbog toga što su u najmovima u zgradama koje se uopće nisu sređivale i sada stiže novac iz EU, nema projekata i iz ladice se vadi Vesnin projekt Trga pravde. Super, odlično, kad postanem gradonačelnica ja ću maksimalno dati svoj doprinos da se to realizira”, kaže.

Ističe kako je i taj projekt reforma pravosuđa jer dostava između sudova stoji 10 milijuna kuna godišnje. Trg pravde, prema njoj, značio bi silnu uštedu. Dodala je i kako Gruntovnica, koja se seli iz NSK u Eurotower treba biti u sudu te da bi suci trebali raditi svoj posao, a ne administrativni.