Je li korona pobjegla iz kineskog laboratorija u Wuhanu: Evo što kaže “sveznajuća” CIA

Je li korona pobjegla iz kineskog laboratorija u Wuhanu: Evo što kaže “sveznajuća” CIA

Američke obavještajne službe ne isključuju hipotezu po kojoj je došlo do incidenta u kineskom laboratoriju kako bi objasnile početak epidemije koronavirusa u Wuhanu u Kini, rekli su u srijedu dužnosnic.

“Obavještajna zajednica ne zna točno gdje, kada ni kako je virus prvi puta prenesen”, rekla je direktorica obavještajne službe Avril Haines pred senatskim odborom.

Ona je govorila o dvije moguće teorije koje bi mogle objasniti podrijetlo koronavirusa: kontakt čovjeka sa zaraženim životinjama ili laboratorijski incident. Dodala je da se nastavlja raditi na tom pitanju i prikupljati informacije kako bi se došlo do pojašnjenja podrijetla pandemije. “Radimo sve što možemo i koristimo sve resurse koji su nam na raspolaganju kako bismo to rasvijetlili”, rekao je direktor CIA-e William Burns, javlja Tportal.

Ali “ono što je jasno nama i našim stručnjacima to je da kineski čelnici nisu bili potpuno iskreni ni transparentni u njihovoj suradnji” sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), rekao je.U izvješću objavljenom krajem ožujka, stručnjaci WHO-a su ocijeniti “iznimno malo vjerojatnom” teoriju po kojoj bi virus pobjegao iz Instituta za virologiju u Wuhanu, gradu u kojem se prvi put pojavio krajem 2019. .

Ali direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je nekoliko dana nakon toga da se nastavi istraga o toj mogućnosti, dodajući da su mu međunarodni stručnjaci prenijeli s koliko su se poteškoća suočavali da bi došli do podataka za posjeta Kini.

Tezu o tome da je virus izašao iz laboratorija podupirao je bivši američki predsjednik Donald Trump, dok je Kina uvijek nijekala tu mogućnost.

Foto: Hina