Britanski novinar kojeg je tužila Hrvatska turistička zajednica: U hrvatskim medijima ima puno kontrole i povlačenja veza

Britanski novinar kojeg je tužila Hrvatska turistička zajednica: U hrvatskim medijima ima puno kontrole i povlačenja veza

Jedna šala urednika Total Croatia News Paula Bradburyja nije se svidjela Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) i zaradio je tužbu. Nije to bilo prvo takvo njegovo iskustvo s ljudima iz HTZ-a. O tome je govorio u Newsroomu na N1.

Što je, dakle, to učinio Bradbury da je zaradio tužbu?

“Ha! Što sam učinio… Moja odvjetnica Vanja Juričić to i sama pokušava shvatiti. Stvar je u tome da već deset godina pišem u Hrvatskoj i ništa me u vezi HTZ-a ne iznenađuje. Iskreno rečeno, sve mi je ovo totalno smiješno, bio sam šokiran kad sam dobio tužbu. Ali, moja odvjetnica Vanja je fantastična. Ona je napisala vrlo zanimljiv članak koji je objavio RTL, o kulturi SLAP tužbi”, kazao je.

Kao Britanac koji živi i radi u svijetu medija u Hrvatskoj, točnije u dijelu izvješatavanja o stvarima koje su zanimljive stranim turistima u našoj zemlji, primijetio je:

“Kod hrvatskih medija je zanimljivo da postoji puno kontrole i povlačenja veza. Ja sam sto posto neovisan novinar i imam izravnu međunarodnu publiku.”

Dalje je objasnio kako je to teklo s tužbama:

“Bile su dvije tužbe. Jedna se odnosi na članak na Indexu koji nisam ja napisao, gdje su me citirali. Tili su me za 50.000 kuna. Index nije tužen, nije tužen novinar, nego sam ja dobio tužbu. Koliko sam čuo, to je bila neovisna tužba. Drugo, na Facebooku sam objavio logo ‘Croatia full of life’ s (natpisom) ‘Croatia full of uhljebs’. To je satira. Tu su mi opet opalili kaznu od 50.000 kuna.”

Voditelj Domagoj Novokmet na to se nadovezao da je baš danas na N1 jedna od tema “SLAP tužbe”, te da mu je neposredno ranije gostovao kolega iz Slovenije, koji je dobio 39 tužbi za jedan jedini članak. Novokmeta je zanimalo što Bradbury danas smatra o HTZ-u.

“Ako moram biti potpuno iskren, mislim da su potpuno nevažni i irelevantni. Ne sjećam se kad sam za neku njihovu inicijativu pomislio da je bila sjajna. Oni su irelevantni, ali skupi. I shvatio sam da sam zbog ove tužbe bio motiviran da pokrenem vlastitu mrežnu stranicu koja će se baviti turizmom”, odgovorio je gost.

Dalje je konstatirao u vezi razine usluga HTZ-a:

“HTZ ima 25 godina iskustva i ulaganja, trebao bi biti na puno višoj razini u vezi promocije.”

Za svoj glavnu stranicu objasnio je da donosi 20 do 25 članaka na dan o Hrvatskoj, ali i sprema nešto novo:

“Sada pokrećemo novu stranicu total-croatia.com, to će biti 170 stranica najboljih informacija o Hrvatskoj, najboljih članaka o vinu, maslinovom ulju, kako doći iz Splita u Dubrovnik, iz Dubrovnika na Hvar… Sve što zanima turiste. Bit će na deset jezika.”

“Bio sam nedavno u Ludbregu”, otkrio je još jednu stvar kojom se posljednjih dana bavi: “Svi Hrvati znaju da je Ludbregu centar svijeta, ali malo tko zna da je u Ludbregu jedino certificirano čudo Vatikana u Hrvatskoj.”

Sa suradnicom je, kazao je, sasvim zaobišao HTZ i pokrenuo vlastitu priču, kontaktirao zainteresirane u Poljskoj, Hilton…

“Zahvalan sam HTZ-u na dva slučajna razloga”, kazao je dalje.

Objasnio je da je, nakon što se prestao baviti humanitarnim radom u Somaliji, odlučio prodati kuću u Velikoj Britaniji:

“Vidio sam na televiziji reklamu ‘Mediteran kakav je nekoć bio’. To je bio razlog zašto sam došao. ”

Zapravo ga je HTZ doveo u Hrvatsku, zaključio je.

“Druga stvar je ova tužba jer sam tu odlučio povući crtu i poručiti ljudima da prestanu surađivati s tim pokvarenim sustavom. Postoje kvalitetniji biznisi koji žele surađivati”, kazao je.