Capak priznao grešku: Šestero građana primilo drugo dozu od različitog proizvođača

Capak priznao grešku: Šestero građana primilo drugo dozu od različitog proizvođača

U Hrvatskoj je nekoliko građana, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, greškom primio drugu dozu cjepiva, drugog proizvođača.

“Takve greške se prijavljuju kao nuspojave HALMED-u i takvih je slučajeva, koliko znam, bilo šest. Nisu imali nikakvih komplikacija. U svijetu se sad ispituje ta mogućnost kombinacije cjepiva i pretpostavka imunologa je da će takav način cijepljenja dati određenu prednost, no još nemamo potpunu potvrdu jer su straživanja u tijeku. Ti ljudi su greškom dobili drugu dozu drugog cjepiva”, rekao je Capak, javlja N1.

Na današnjoj press konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu postavljeno je pitanje je li točno da su prvih 3.000 prijavljenih na platformi Cijepise ispali s popisa za cijepljenje. Čini se da je problem bio s čak 4.000 prijavljenih.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je da se moraju riješiti organizacijske nedoumice vezano uz masovno cijepljenje, za što su odgovorni lokalni stožeri. Na pitanje koliko još starijih nije cijepljeno, Krunoslav Capak je rekao:

“Svi koji su prijavljeni na platformu su pozvani. Neki od njih su odbili cijepljenje AstraZenecom. Ne možemo reći da smo završili drugu fazu. Cijepili smo negdje oko 50% stanovništva iznad 65 godina što je dobar postotak u odnosu na druge zemlje EU. Cijepimo i dalje, ali ne možemo zaustaviti prelazak na treću fazu. Imat ćemo i javni poziv za starije od 65 da svi koji žele, mogu doći na određeni punkt. Obiteljski liječnici možda još nisu ispraznili svoje spiskove, ali na to ne znam odgovore, no s većim količinama cjepiva sigurno će se svi koji žele moći cijepiti.”

Beroš je dodao: “Ima starijih osoba koje nisu iskazale interes za cijepljenje. Važno je njima pokazati situaciju. Cijepljenje je sad najmoćniji alat u borbi protiv teških oblika ove bolesti i smrti. Apeliram na sve da se jave.”

Greške na platformi

Komentirajući greške na platformi Cijepise, Beroš je rekao: “Znam za dvije greške na platformi. Prvi događaj nije bila greška, nego prekid testnog funkcioniranja platforme, a drugo je kad su se pozivali mlađi od predviđenog zbog određenih tehničkih konotacija koje su sada ispravljene. Sad platforma u cijelosti radi.”

“Kada smo ranije komunicirali o te četiri tisuće ljudi, a ne tri, bilo je rečeno da će se oni pozivati i da će biti u bazi zainteresiranih za cijepljenje i nadalje. Vjerujem da je to sve skupa ispravljeno, ali ja mogu još provjeriti. Te 4000 tisuće, koliko je bilo registrirano u testnom radu platforme, postoje u bazi podataka i rečeno mi je da će ih se sve pozvati”, rekao je Beroš.

Capak je istaknuo da će provjeriti situaciju.

“Nemam nikakvu dodatnu informaciju, znam da je bilo rečeno da će se taj ispad, koji je bio na početku, potpuno ispraviti. Mi smo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo također pomogli u tome i zvali 400 ili 500 onih koji su bili prvi na listi odmah kad je platforma profunkcionirala pa vjerujem da su županijski zavodi to isto odradili”, rekao je Capak.

Na pitanje novinara o 69-godišnjaku koji se požalio da se na platformu prijavio među prvima, no nije pozvan, Capak je rekao da će napomenuti informatičarima da provjere situaciju, a gospodina je pozvao da se javi u HZJZ bilo koji dan i da će ga cijepiti.

“Isprika svima ako nešto nije bilo funkcionalno od početka. To je iznimno opsežan tehnološki proces”, rekao je Beroš.

Foto: Hina