Kako propada SDP: Je li Peđa Grbin samo obična lutka na koncu predsjednika Zorana Milanovića?

Kako propada SDP: Je li Peđa Grbin samo obična lutka na koncu predsjednika Zorana Milanovića?

Zagreb, Mjesna organizacija Stenjevac, ogranak Malešnica – znate li ikoga tko želi podržati SDP. Ovu objavu na društvenim mrežama nije napisao bilo tko, nego jedan od članova nacionalnog Predsjedništva stranke tražeći kandidate i volontere za predstojeće izbore. Ta objava vjerojatno na najbolji mogući način oslikava stanje u Socijaldemokratskoj partiji nakon što je nedavno Ibler raspustio zagrebačku organizaciju stranke. Prije toga i bjelovarsku, zadarsku, slavonskobrodsku i cijeli nebrojeni niz malih, lokalnih organizacija. Sve je popraćeno neviđenim osipanjem članstva, pa je danas stanje u nekad moćnoj lijevoj stranci takvo da praktički nema tko odraditi izbore,  piše Tihana Tomičić u Novom listu

Ovaj tekst stoga slobodno može nositi naslov »Kako je propadao SDP«, a glavni test izdržljivosti bit će upravo lokalni izbori u svibnju. Prema anketama, SDP nema šanse osvojiti vlast u Zagrebu, iako Milana Bandića više nema, još pokušava braniti mjesto župana u krapinsko-zagorskoj županiji i nešto tradicionalnih manjih baza kao što su Ploče, Omišalj ili Zlatar, ali ako loše prođe i u Rijeci i u Primorsko-goranskoj županiji, tada će zaista ostati još samo pitanje – tko će zadnji ugasiti svjetlo.

SDP je iznutra izjeden i atomiziran podjelama između dvaju dugogodišnjih klanova, koji ni sada, u najgorim trenutcima za stranku od ranih 1990-ih godina, prije nego je stvar u svoje ruke bio uzeo Ivica Račan, nikako da zakopaju ratne sjekire. Već skoro punih 15 godina, od Račanove smrti 2007. godine, dva klana se smjenjuju na čelu stranke, neprestano u međusobnom ratu, istrebljujući u svakom novom unutarstranačkom izbornom ciklusu pripadnike one druge struje.

U tom eksterminiranju, članstvo se umorilo i polako odustaje od bitke, a oni koji su u stranci možda i htjeli ostati, isključeni su, poput Željka Sabe u Vukovaru. Ili smijenjeni, poput Gordana Marasa u Zagrebu.

Pod vodstvom Peđe Grbina, iako se radi o dosljednom i upornom političaru kojeg javnost dugo poznaje, rejting stranke ne prestaje padati. Vjerojatno najviše zato što je i sam Grbin žrtva klanovskih podjela – dijelom vlastitom krivicom, jer se i on služi metodom raspuštanja i isključivanja, a dijelom i zato što javnost smatra da mu nedostaje autoriteta i da je samo lutka na koncu bivšeg predsjednika stranke, a danas šefa države Zorana Milanovića.

Tako je SDP danas na rejtingu koji je skoro dvostruko lošiji od HDZ-ovog: prema većini anketa SDP je na manje od 20 posto, nedavno i na 16 posto, dok je HDZ na tridesetak posto podrške. Naravno, ti podaci variraju pa je prema zadnjem Crodemoskopu za ožujak ove godine SDP imao podršku 19,5 posto, dok je HDZ bio na 27 posto, što i nije toliko tragično, ističeTihana Tomičić.