Simpatizer Slobodana Miloševića dobio Nobelovu nagradu za književnost: Tko je Peter Handke?

Simpatizer Slobodana Miloševića dobio Nobelovu nagradu za književnost: Tko je Peter Handke?

Dobitninik Nobelove nagrade za književnost za 2019. austrijski je književnik Peter Handke, objavila je u četvrtak Švedska akademija.

Kako se ističe u obrazloženjima, Peter Handke  je dobio nagradu za “utjecajan rad koji lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskoga iskustva”. Odluku o dodjeli nagrade donio je prošireni odbor u kojemu su bila četiri člana Akademije i pet vanjskih stručnjaka.

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost pripadaju novčana nagrada, diploma i medalja, na kojoj su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, “oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim”). Od 1901. do danas Nobelova nagrada dodijeljena je 110 puta, a primilo ju je 114 laureata, od čega 14 žena. Prvi dobitnik bio je francuski pjesnik i filozof Sully Prudhomme.

Handke  je poznat po svojim kontroverznim poltičkim stajalištima.  Godine 1996. objavio je knjigu “Eine winterliche Reise zu den Flüssen Donau, Save, Morawa und Drina oder Gerechtigkeit für Serbien” (“zimsko putovanje rijekama… ili pravda za Srbiju”)  koja je izazvala žestoke kontroverze koje traju i dalje sve do danas. Kritičari ga optužuju za trivijalizaciju srpskih ratnih zločina, dok Handke navodi da rabi sofisticiraniji izbor riječi za prikaz događanja nego što se po njemu događalo općenito u tisku. U ožujku 2004. Handke potpisuje zajedno s kanadskim piscom Robertom Dicksonom apel koji poziva na obranu Slobodana Miloševića. Jedan od daljnjih potpisnika bio je i budući britanski nobelovac Harold Pinter.

Iste godine je posjetio Miloševića u zatvoru u Haagu. Godine 2005. pozvan je  kao svjedok Miloševićeve obrane. Handke je odbio i malo kasnije objavio esej naziva Die Tablas und Daimiel.  Handke se pojavio na pokopu Slobodana Miloševića i nastupio kao govornik.

Foto:Georg Hochmuth/EPA