Sastanak kod Ane Brnabić: Zašto Vučićevi pobočnici optužuju N1 televiziju da je plaćenička i izdajnička?

Sastanak kod Ane Brnabić: Zašto Vučićevi pobočnici optužuju N1 televiziju da je plaćenička i izdajnička?

Nećemo utjecati, niti bismo trebali utjecati na N1, a imam snažan dojam da ni Vlada Srbije nema interesa da to čini, kaže predsednik United grupe i partner BC Partnersa Nikos Statopulos, koji je ranije danas imao sastanak s premijerkom Srbije. “Ne zastupamo nijednu državu ili vladu, već se trudimo podržati neovisno izvještavanje”, dodaje. Naša ulaganja u United grupu pokazuju da imamo povjerenja u Srbiju dosta smo uložili, ali i u cijelu regiju, navodi i ističe – ne bježimo od konkurencije, bitna nam je utakmica na uređenom tržištu.

Danas ste se sastali s premijerkom Brnabić. To je najbitniji trenutak vašeg posjeta. Što nam možete reći o tome?

“Imali smo pozitivan i produktivan sastanak s premijerkom. Bila je raspoložena za razgovor i saslušala je naše stavove. Istaknuo sam mišljenje da Srbija napreduje i bilježi pozitivan rast, za razliku od mnogih drugih europskih tržišta. Naša ulaganja u United grupu pokazuju da imamo povjerenja u Srbiju. Sveukupno, sastanak je bio vrlo pozitivan i produktivan”.

U prethodnom intervjuu izjavili ste da želite zaštititi vaše investicije. Čega se to bojite u Srbiji?

“To znači da ćemo podržati te naše investicije na najbolji način. Dosta smo uložili u Srbiju, ali i u cijelu regiju. Nama je vrlo bitna utakmica na uređenom tržištu, jer ne bježimo od konkurencije. Bitno je da se posluje sukladno zakonima, a upravo to je to bila poruka premijerke Brnabić tijekom jutrošnjeg sastanka”.

Javnost smatra da sastanci na visokoj razini nagovještavaju probleme. Ima li problema?

“Moguće je da se stekao takav dojam. Investitori streme sigurnom okruženju koje dozvoljava razvoj biznisa. Rast biznisa znači nova radna mjesta i nove investicije na tržištu. Uvjereni smo da United grupa posjeduje najbolju tehnologiju i najbolje ljude za taj posao, kao i da ima veliki razvojni potencijal. Osobno smatram da svaka vlada na svijetu mora stvoriti okruženje koje će međunarodnim investitorima omogućiti da rade svoj posao, odnosno, da pruže podršku razvoju biznisa”.

Smatrate li da će današnji sastanak s premijerkom Brnabić donijeti promjene?

“Ne znam hoće li biti promjena, ali nadam se da će biti boljitka. Vlada ima odlučan stav prema privlačenju novih investicija. Pozitivan i uspješan primjer upravo je United grupa. Siguran sam da će Srbija privući nove investicije”.

Kad je riječ o suradnji i partnerstvu s Vladom, javnost smatra da to može utjecati na izvještavanje medija. Budući da televizije N1 i Nova posluju u sklopu United grupe, može li to utjecati na uredničku politiku? To je ono što zanima javnost.

“Nipošto. Ni vlada, niti mi nemamo interes utjecati na uredničku politiku. Kao što znate, N1 vodi neovisni, međunarodni tim iskusnih ljudi. To je naša strategija. Nećemo utjecati, niti bi trebali utjecati na N1. Imam snažan dojam da ni vlada nema interesa to činiti”.

U redu, ali često možemo čuti od predstavnika vlade, ministara ili njihovih pomoćnika, da je N1 američka ili strana “izdajnička” ispostava. Sve izjave svode se na optuživanje naše kuće da radi u interesu stranaca. Kako se osjećate kad čujete nešto slično? Bavite li se vi time?

“Vrlo sam razočaran, jer mi nismo posrednici bilo koje vlade ili države. Dajemo sve od sebe da ostanemo neovisni i nepristrani u izvještavanju. Iskreno se nadam da će tako i ostati. Zato imamo neovisni urednički kolegij, koji osigurava neovisnost N1. Ne zastupamo nijednu državu ili vladu, već se trudimo podržati neovisno izvještavanje. Vjerujem da vi i vaše kolege upravo tako postupate”.

Kada se govori o N1 i United grupi, često se pominje Dragan Šolak, jedan od dioničara, ali u kontekstu političke prijetnje. Što znate o Draganu Šolaku i njegovim političkim ambicijama?

“Znam da je on jedan od pionira ove industrije i osnivač United grupe. Svoju viziju uspio je dovesti na današnju razinu. Uspio je privući nekoliko “blue chip” investitora čak i prije naših ulaganja u United grupu. Smatram da je to dokaz uspješno vođenog biznisa. Na temelju razgovora koje sam vodio s njim na temu spomenutih glasina, rekao bih da on nema nikakvog interesa uključiti se u politička ili slična zbivanja u Srbiji”.

Javnost se pita šta znači to što jedionice kompanije BC Partners kupila investicijska grupa Blackstone. Što to znači?

“Zadovoljni smo razvojem događaja. Ne događa se često da divizija velikog investicijskog fonda uloži u manjinske dionice konkurencije. Za nas je to znak povjerenja u BC Partners, našu strategiju, upravljanje, uspješne investicije i naše ljude. Vjerujem da će partnerstvo s Blackstoneom pomoći i direktnim ulaganjima u United grupu. Čast je imati takvu instituciju kao saveznika. Vrlo smo slični i to će nam dodatno pomoći u svemu što radimo.

Je li vaša posjet dobra ili loša vijest? Kada ćete nas opet posjetiti? Hoće li to biti dobra vijest za nas?

“Nadam se da je to dobra vijest, jer dokazuje posvećenost, pažnju i podršku koju mi, kao fond, i ja osobno želimo pokazati ovoj investiciji. Nadam se skorom posjetu”.