Humanitarna akcija “Daj 5”: Što se dogodilo? Škoro: “Pomozi sirotu na svoju sramotu”

Humanitarna akcija “Daj 5”: Što se dogodilo? Škoro: “Pomozi sirotu na svoju sramotu”

Kandidatura Miroslava Škore na predsjedničkim izborima potaknula je interes za  Škorin humanitarni angažman koji je  neslavno završio.

Sredstva koja je prikupila akcija “Daj 5” za opremanje odjela intenzivnog liječenja djece Osječke bolnice nisu našla put do onih kojima su bila namijenjena. Pjevača su optuživali da je s novcima zaklade gradio velebnu vilu u Osijeku, a on je situaciju svojevremeno prokomentirao izrazom “pomozi sirotu na svoju sramotu”.  Iako je akcija  provedena 2009. godine,  “repovi” su se vukli godinama.

Neki hrvatski mediji su dosta opširno pisali  o toj aferi, a  2013. godine  vijest  o tome je objavio i HRT.  U naslovu se postavlja pitanje: Gdje je završio novac prikupljen u akciji “Daj 5”?

“Je li novac prikupljen u humanitarnoj akciji za obnovu Odjela intenzivne njege pedijatrije u Osijeku namjenski potrošen? Naime, akcija “Daj 5”, koju je pokrenula fundacija “Milo moje” pjevača Miroslava Škore, uspješno je završena, no u Odjel nije uložen novac. Otvorilo se pitanje zašto i gdje je novac završio.

Gotovo pet godina prošlo je od osnivanja fundacije Miroslava Škore “Milo moje” i humanitarne akcije “Daj 5” za dječji Odjel intenzivne njege osječke bolnice. U akciji je prikupljeno, kažu organizatori, oko 2 i pol milijuna kuna, minus troškovi. I Blanka Vlašić u reklamnom je spotu isticala svrhu akcije – novac se prikuplja za obnovu odjela za intenzivnu njegu djece u osječkoj bolnici. Ipak, Odjel za intenzivnu njegu djece prije i nakon akcije izgleda gotovo identično. Stoga se roditelji čija se djeca nalaze iza ovih vrata s razlogom pitaju koja je uopće bila svrha akcije.

U bolnici kažu kako, osim doniranja sitne opreme, nije mnogo učinjeno. Organizatori, pak, poručuju da je uloženo oko 800.000 kuna – ali u izobrazbu 40-ak liječnika. U isto vrijeme mediji prozivaju Miroslava Škoru da se više bavi gradnjom nove kuće nego akcijom “Daj 5″”, pisao je HRT..

Isti dan, Jutarnji list je objavio  članak, ali poveznica koju je sačuvao drugi portal ne vodi do članka, a nije ga moguće pronaći ni s tražilicom.

Osijek, 22.10. 2009 -Miroslav Škoro predstavlja akciju “Daj 5” u Osječkoj bolnici.
foto FaH/ hk

“Točno pet godina otkako je 25. veljače 2008. poznati pjevač Miroslav Škoro osnovao fundaciju Milo moje i više od tri godine nakon najveće humanitarne akcije u 2009. Daj 5, čiji je cilj bio uređenje i osuvremenjivanje prostora osječkog Odjela intenzivnog liječenja djece, taj odjel izgleda kao i prije akcije u kojoj su prikupljena tri milijuna kuna.

Škorina fundacija, kako se najavljivalo u vrijeme velike humanitarne akcije Daj 5, osnovana je s ciljem da životno ugrožena djeca u KBC-u Osijek imaju dobiju uvjete liječenja poput vršnjaka u zapadnoj Europi ili SAD-u”. Podrazumijevalo je to nabavu opremljenih krevetića i najsuvremenijih medicinskih uređaja za održavanje vitalnih životnih funkcija, kao i trostruko veći prostor Odjela intenzivnog liječenja.

U akciji je sudjelovalo mnoštvo sponzora, estradnih umjetnika, sportaša i građana koji su uplaćivali različite novčane iznose.

Na televizijskim ekranima danima se vrtio reklamni spot u kojem su Miroslav Škoro, osnivač fundacije, i naša proslavljena sportašica Blanka Vlašić pozivali građane da doniraju novac.

– Znamo za humanitarne akcije koja je provedena, ali nemamo uvida kako se trošio prikupljeni novac. Možemo samo potvrditi da se u Odjelu intenzivnog liječenja djece u posljednjih nekoliko godina gotovo ništa nije investiralo – rekli su za Jutarnji u ravnateljstvu KBC-a Osijek.

Cilj pet milijuna kuna
Humanitarna akcija Daj 5 trajala je od 19. listopada do 10. prosinca 2009. i cilj je bio prikupiti pet milijuna kuna. Znatan dio novca prikupljen je na koncertima u Zagrebu i Osijeku, a uživo ih je prenosila Hrvatska televizija u kojoj su tisuće gledatelja telefonskim pozivima na koje su se javljale poznate osobe iz javnog, političkog i gospodarskog života donirale po pet kuna.

Dan nakon koncerta osnivač fundacije Milo moje Miroslav Škoro i njezin upravitelj dr. Igor Berecki, pročelnik Odjela intenzivnog liječenja djece, zadovoljno su izjavili za medije da su prikupljena tri milijuna kuna.

– Ustvari, prikupljeno je oko dva i pol milijuna kuna -objašnjava Igor Berecki. Od tog iznosa za troškove propagande, promocije i reklame potrošeno je oko 700.000 kuna, oko 800.000 na edukaciju četrdesetak liječnika i medicinskih sestara, a manji dio tog iznosa potrošen je za nabavu monitora i drugih uređaja. Ostatak od milijun kuna nalazi se oročen na bankovnom računu fundacije i bit će potrošen na medicinsku opremu – kaže dr. Berecki, upravitelj fundacije i prijatelj Miroslava Škore.

Berecki priznaje da je u svojevrsnom sukobu interesa: on je istodobno predsjednik fundacije koja Odjelu intenzivnog liječenja djece poklanja 2,5 milijuna prikupljenih kuna, ali i šef odjela koji tu donaciju prima.

Fundacija, temeljem zakona, svoje djelovanje mora okončati u pet godina, a taj rok istekao je danas. Međutim, od velike priče i megalomanskih obećanja o preporodu Odjela intenzivnog liječenja djece u Osijeku nije se ostvarilo gotovo ništa.

Djeca su i dalje u pretrpanom, skučenom prostoru, u istim bolničkim krevetima, a nije nabavljena ni nova medicinska oprema, kao ni uređaji. Neobično je da je od 2,5 milijuna kuna, koliko je prikupljeno prema tvrdnjama dr. Bereckog, gotovo trećina potrošena za propagandu i reklamu s obzirom na to da su velike televizijske i novinske kuće bile medijski pokrovitelji.

Škoro: ‘Na kuću sam već potrošio 2 milijuna, ali ni kunu iz zaklade’

– Problem je nastao jer KBC Osijek nije osigurao dodatni prostor, a prema projektu Odjel se trebao proširiti na dio koji zauzima bolnička arhiva. Zbog toga Pliva nije uplatila pola milijuna kuna za kupnju opreme, jer kamo ćemo s opremom u ionako skučenom prostoru – kaže poznati pjevač Miroslav Škoro, utemeljitelj Fundacije.

– Zato sam požalio što sam se u cijelu tu akciju i upustio i više sam se puta sjetio onog što je govorila moja majka: Pomozi sirotu na svoju sramotu.

Završetak petogodišnjeg, zakonom dopuštenog postojanja Fundacije Milo moje i činjenica da se u pet godina njenog postojanja na Odjelu intenzivnog liječenja djece – zbog kojeg je i osnovana – ništa nije promijenilo, poklopilo se s početkom gradnje velike dvokatnice Miroslava Škore u najelitnijem dijelu Osijeka. U kupnju stare kuće, čije je uređenje počelo prije nekoliko tjedana, biti novo sve osim vanjskih zidova koji takvi moraju ostati; riječ je o zaštićenoj građevini. Škoro je, prema vlastitom priznanju, već potrošio 2,1 milijuna kuna. No radovi su tek počeli.

– Tu sam kuću kupio još 2007. godine i njena izgradnja nema nikakve veze s novcem prikupljenim u akciji Daj 5 -kaže Miroslav Škoro.

– Fundacija ima urednu dokumentaciju o svakoj potrošenoj kuni, a u toj se dokumentaciji može vidjeti i moja uplata zastupničkih plaća od 150.000 kuna, koliko sam za trajanja mandata primio u Saboru”, pisao je Jutarnji list.

Miroslav Škoro demantirao je neke od informacija iznesene u članku Jutarnjeg lista. Prenosimo “ispravak” koji je Jutarnji list bio obvezan objaviti.

U zatupanju g. Miroslava Škore, zahtjevamo da objavite ispravak i odgovor na informacije u vezi sa člankom objavljenim na portalu Jutarnji.hr pod naslovom “OTKRIVAMO: Škorina fundacija Milo moje više ne postoji. Dječji odjel intezivne za koji se skupljao novac isti je kao i prije, a on gradi vilu u elitnom dijelu Osijeka” od dana 25. veljače 2013..

1. Netočna je tvrdnja kako Fundacija Milo moje više ne postoji. Zakonski rok djelovanja fundacije istječe tek 2. svibnja 2013. kada se pokreće postupak likvidacije i tek zaključenjem likvidacije fundacija prestaje postojati.

2. Netočna je tvrdnja kako g. Škoro ‘gradi vilu u elitnom dijelu Osijeka’. G. Škoro vrši rekonstrukciju i dogradnju kuće koju je kupio vlastitim novcem 21. listopada 2008. odnosno čak godinu i dva mjeseca prije humanitarne akcije ‘Daj 5’.

Foto: FAH/hk