I Đikić se javio nakon popuštanja mjera: Meni je nejasno zašto su maske postale tolika bauk tema

I Đikić se javio nakon popuštanja mjera: Meni je nejasno zašto su maske postale tolika bauk tema

Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je u Dnevniku te je komentirao ukidanje gotovo svih mjera u Hrvatskoj. Na početku je rekao kako smo “pravilnim ponašanjem, cijepljenjem i prebolijevanjem, stvorili bedempomoću kojeg, preko imunitetea, kontroliramo širenje koronavirusa. Dodao i kako više nije toliko bitan broj novozaraženih, ali da restrikcijom ulaska virusa u bolnice i domove za starije pandemiju možemo držati pod kontrolom, javlja N1.

Konkretno o ukidanju mjera u Hrvatskoj kaže:

“Pad broja zaraženih u Hrvatskoj je stalan, kao i pad broja umrlih i vjerujem da je zbog toga bila odluka da se nošenje maski prepusti građanima. Ipak, htio bih poručiti građanima, da svi oni koji imaju bilo koju rizičnu komponentu, bilo dob ili kronične bolesti, da bi sebe trebali štititi i dalje u javnom prostoru i tamo gdje je puno ljudi. I dalje postoji preporuka da se ljudi štite. Meni je nejasno zašto su maske postale tolika bauk tema, tko se želi zaštititi može nositi masku, tko ne želi, ne mora”, veli.

“Omikron je bio pozitivan pomak”

Rekao je i kako je on već u siječnu predvidio kako ćemo u travnju i svibnju uči u mirniju fazu:

“Ali to ne znači početak partija i da smo pobijedili virus, nego nam daje vremena da se pripremimo. Mi znanstvenici radimo na lijekovima, moramo stvarati nove varijante cjepiva koja će ciljano gađati omikron, treba raditi na predviđanjima mogućih varijanti na jesen i tako ćemo biti spremni, ali to ne znači da građani isto tako ne bi trebali biti pripremni i treba preko javnog medija potaknuti edukaciju kako se što bolje pripremiti tako da najesen imamo što manje preminulih i da mjere budu snažne i kratkotrajne”.

Što se tiče novog razbuktavanje pandemije u Kini kaže kako je to do činjenice da su imali dugotrajne karantene i jer su koristili samo svoja cjepiva koja nisu ni blizu dobra kao naša. Dodao je i kako je omikron bio pozitivan pomak jer izaziva lakše oblike bolesti i sprječava nastanak novih varijanti čime nam je dao da jesen dočekamo spremniji.

“Završio bih optimistično, vjerujem da ovu pandemiju momentalno dobro kontroliramo, vjerujem da ćemo se najesen, iako očekujemo pojavu novih varijanti koje će izbjegavati naš imunitet, moći pravovremeno boriti i izbjeći onu fazu u kojoj više ništa ne možemo”, kaže.

Rekao je i kako će za drugi booster ponovno prioritet biti stariji i kronični bolesnici, a da za ostale cijepljenje 4. i 5. dozom neće biti tako snažno kao cijepljenje prijašnjim dozama.

I Gordan Lauc napravio je analizu covid pandemije u Hrvatskoj.

“„Konačni podaci“ koje sada imamo vrlo jasno potvrđuju da je COVID-19 bolest koja ugrožava stare i bolesne. U Hrvatskoj je učinak pandemije na smrtnost mlađih od 60 godina bio potpuno zanemariv. Najveći porast umrlih bio je kod starijih od 80 godina.

Bilo kakve „mjere“ (kao i cijepljenje) usmjerene na mlađe od 60 godina bile su potpuno nepotrebne i suvišne.Svi smo u kontakt s virusom došli više puta, a usporedbom različitih zemalja u Europi jasno vidimo da je smrtnost u najvećoj mjeri bila određena bogatstvom države i kvalitetom zdravstvenog sustava. Na razini pojedinca najvažnije je bilo osobno metaboličko zdravlje.

Da smo desetine milijardi koje smo platili za nemoralne profite industrije i trgovaca testovima, zaštitnom opremom i cjepivima uložili u poticanje zdravog životnog stila i podizanje razine zdravstvene skrbi, imali bismo puno manje umrlih, a danas bismo umjesto osiromašene zemlje imali zdravije ljude i puno kvalitetniji i bolji zdravstveni sustav.

Izreka kaže da je „lako biti general poslije bitke“, no nažalost ovo što sada vidimo na konačnim podacima znali smo već u ožujku 2020. godine kad su došli prvi podaci iz Kine.

Brojni znanstvenici su na to upozoravali, no nažalost lobisti pandemijske mafije su doslovno kupili pojedine znanstvenike, stručnjake, političare, medije i razne nacionalne i međunarodne stručne organizacije te nametnuli globalnu politiku koja je bila usmjerena prvenstveno ostvarivanju profita industrije pandemije. Iznimno je važno da sve te mafijaše i zločince identificiramo i procesuiramo, jer će se u suprotnom isto ponoviti kad se pojavi neki novi virus, a to će se sigurno događati svakih nekoliko godina”, zaključuje Lauc.